A Vértesi Erőmű (VÉ) Zrt. igazgatósága által, a társaság végelszámolására történő felkészülés keretében elkészített beszámoló alapján a főtulajdonos MVM Zrt. kezdeményezésére az erőmű mai közgyűlése a végelszámolására történő felkészülés - az egyes feladatok részleteinek és alternatíváinak kidolgozásával történő - folytatásáról döntött.

A tulajdonos MVM kezdeményezésére a a közgyűlés felkérte a VÉ igazgatóságát és ügyvezetését, hogy folytassa a végelszámolásra történő felkészüléshez szükséges feladatok részleteinek és alternatíváinak kidolgozását.

A végelszámolásra vonatkozó tényleges döntéshez a részletes elemzéseket és egyeztetéseket le kell folytatni, ennek érdekében az MVM megkezdte a szükséges tulajdonosi és kormányzati egyeztetéseket - közölték.

A kormány arra kéri az MVM-et, hogy a VÉ június 15-i közgyűlése ne döntsön a végelszámolás megindításáról, illetve dolgozzon ki több alternatívát az erőmű jövőjével kapcsolatban - mondta korábban Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára az erőmű jövőjével kapcsolatos oroszlányi közmeghallgatáson.

A VÉ tárgyalásokat kezd az érintett önkormányzatokkal az erőművet kiváltó, a távhőellátás biztosítására szolgáló erőmű és alternatív fűtési rendszer létesítéséről és finanszírozásáról.

A végelszámolásra történő felkészülésről hozott korábbi döntésben foglaltakkal összhangban a közgyűlés felkérte a VÉ igazgatóságát, hogy az érdekképviseletekkel együttműködve készítsen részletes tervet egy jövőben létrehozandó térségi foglalkoztatási alap megvalósításáról és dolgozza ki a humánerőforrás-kezelés pénzügyi kereteit és forráslehetőségeit - közölte az MVM.