Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató minimálisan, a frankfurti DAX-30 index 29 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 16 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jobbára csökkentek az indexek pénteken, mivel a kötvényhozamok emelkedése és az előző nap közölt gyenge amerikai adatok megtépázták az amerikai gazdaság gyorsabb fellendülésébe vetett bizalmat és óvatosságra késztették a befektetőket.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolckor 0,16 százalékos mínuszban, 733,50 ponton állt.

Tokióban 0,72 százalékos, Sydney-ben 1,34 pedig százalékos mínuszban, Szöulban viszont 0,68 százalékos pluszban zárt az irányadó index. Sanghaj 0,57 százalékos, Sencsen pedig 0,35 százalékos pluszban, Hongkongban viszont 0,39 százalékos veszteségben közelített a záráshoz a vezető tőzsdeindex.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,92 százalékos mínuszban, 63,34 dolláron, míg a márciusi szállítású WTI 1,09 százalékos veszteségben, 59,86 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,32 százalékkal, 1769,85 dollárra, az áprilisi szállítású aranyé pedig 0,26 százalékkal 1770,30 dollárra csúszott le a New York-i árupiacon.

Csütörtökön már a harmadik egymást követő napon zártak csökkenéssel a nyugat-európai tőzsdeindexek, mivel a nyersanyagárak emelkedése és az euró erősödése felszította az inflációs félelmeket.

London 1,40 százalékos, Frankfurt 0,16 százalékos, Párizs 0,65 százalékos, Milánó 1,11 százalékos, Madrid pedig 0,80 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést csütörtökön. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 0,82 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,77 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,51 százalékkal esett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,38 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,44 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,72 százalékos mínuszban zárt csütörtökön. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek a pénteki nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!