Három hét alatt valósult meg az országgyűlés döntése, amely alapján megváltozott a kiserőművekben kapcsoltan termelt áram átvétele - közölte a Mavir Zrt. A 92 tagból álló kapcsolt mérlegkör - amelynek együttes névleges teljesítménye a magyar villamosenergia-rendszer teljesítményének mintegy 4 százalékát teszi ki - július elsejei szállítási napra vonatkozó ajánlatával a magyar áramtőzsde (HUPX) megdöntötte a eddigi kereskedési csúcsát. A júniusi 10500 megawattórás átlaggal szemben 15 494,5 megawattórás forgalmat realizált a börze - mondta a Napi Gazdaságnak Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója.

A villamos energiáról szóló törvény (VET) módosítása 2011. június 10-én jelent meg, ennek értelmében az átviteli rendszert irányító Mavirnak az 50 megawatt névleges teljesítmény alatti erőműben kapcsoltan termelt áram átvételére, kiegyenlítésére, értékesítésére és annak elszámolására július elsejétől egy kapcsolt mérlegkört kell működtetnie. A mérlegkör tagjai a kötelező átvételi (kát) rendszerből ettől a naptól kikerülő kapcsolt erőművek lehetnek, a mérlegkör tagjai csak a Mavir részére értékesíthetik az áramot.

A Mavir a kapcsolt mérlegkör tagjaitól menetrend alapján átvett áramot a tulajdonában lévő szervezett villamosenergia-piacon, azaz HUPX-en értékesíti. A magyar áramtőzsde ideális piaci értékesítési felület a kapcsoltan termelt villamos energia számára, különösen azért, mert a hamarosan induló fizikai futures termékek tovább szélesítik az érintett kiserőművek értékesítési lehetőségeit - hangsúlyozta Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.

Az árak szempontjából a piac hosszabb távon hozzá fog szokni a megváltozott helyzethez, így nem ez, hanem a kereslet-kínálat befolyásolhatja a börzén kialakuló árakat - mondta Medveczki. A korábbi rendszerben a kát-körből átvett áramot a Mavir a kereskedők között osztotta szét egy meghatározott allokációs áron, a változások nyomán most ennek terepe lesz az áramtőzsde. A résztvevők ezzel szembesülhetnek a piaci árral, szemben a korábbi - magasabb - hatósági áras rendszerrel, amikor nem voltak rákényszerítve a piaci ármozgások követésére - tette hozzá a vezérigazgató. A HUPX számára a forgalomnövekedés erősítheti azokat a korábban is megfogalmazott célokat, amelyek szerint a börzén kialakuló ár a hatósági díjszabásokban is elismert szerepet tölthet be, emellett a piac fejlődését is elősegíti. A HUPX még februárban jelentette be, hogy az idei második negyedévben indulhatnak el új termékei, a havi, negyedéves és éves szállítású termékeket, a harmadik negyedévben pedig a napon belüli (intraday) kereskedés. Medveczki szerint a folyamat az ütemezés szerint halad, a fizikai futures termékek így júliusban elindulhatnak.

A kapcsolt termelők nagyobb mennyiségben a fűtési idény kezdetétől, október 15-től termelnek áramot, a havi termékek ekkortól tölthetnek be jelentősebb szerepet az értékesítés diverzifikálásában, a kapcsolt termelők számára ezzel stabilabb ár alakulhat ki. A vezérigazgató szerint a kapcsoltan termelt áram hatására néhány százalékponttal emelkedhet a HUPX-en kereskedett áram hazai fogyasztásban betöltött részaránya (ami az elmúlt időszakban átlagosan 10 százalékot tett ki).