Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi évben is dinamikusan fejlődött a GRÁNIT Bank (GB). A magyar tulajdonban levő pénzintézet mérlegfőösszege 2013-ban 42 százalékkal gyarapodott, és megközelítette a 73 milliárd forintot, a veszteség pedig 135 millió forinttal lesz kevesebb az előzetes adatok szerint a tervekhez képest. A GRÁNIT Bank hitel/betét aránya rendkívül kedvező, hangsúlyozta Hegedüs Éva, hiszen míg a bankszektor átlaga Magyarországon 105 százalék, addig ennek a mutatónak az értéke a GRÁNIT Banknál 50-55 százalék körüli értéket mutat. A bank ügyfélbetét állománya az elmúlt év végén meghaladta az 55 milliárd forintot, a hitelek összege pedig elérte a 34 milliárd forintot. A kifejezetten on-line bankolásra fókuszáló bank közel 20 ezer számlát vezet, ennek 80 százaléka lakossági, 20 százaléka pedig vállalati.

A Demján Sándor által alapított bank fejlődésével a tulajdonosok elégedettek lehetnek, hiszen 2010. május óta megtízszereződött a mérlegfőösszeg, a banképítés költségei pedig rendre a tervezett szint alatt maradtak, így az elektronikus csatornákra építő banképítési modell egyértelműen beváltotta az elképzeléseket. Hegedüs Éva a Napi.hu-nak elmondta, hogy kiemelkedően jó a bank hitelportfóliója - a folyósított kölcsönök 99,99 százaléka problémamentes, ami a hazai bankszektorban szinte példátlan. A vezérigazgató kiemelkedően jónak értékeli az MNB Növekedési Hitelprogramban való részvételüket, - ezek keretében folyósított hitelek teszik ki a 2013 év végi teljes hitelállomány mintegy harmadát.

A GB továbbra sem tervezi bankfiókok nyitását - húzta alá a pénzintézet első embere - mert az internetes bankolás és az együttműködő partnereken keresztüli pénzügyi szolgáltatások nyújtása beváltotta reményeiket. Az ügyfelek hamar megszerették az élő videóbankolást is - ezt a szolgáltatást egyelőre csak a GRÁNIT Bank nyújtja a magyar piacon.

A befektetők - így a 49 százalékos pakettel rendelkező magyar állam - elfogadták a tízéves stratégiai tervet, miszerint 2016-17 között jelennének meg a részvények a budapesti értéktőzsdén. Hegedüs Éva nem tartja kizártnak, a 2016-os tőzsdei bevezetést sem, de természetesen ezt a kérdést nem csak a bank teljesítménye, hanem a külső és belső makrogazdasági feltételek is jelentősen befolyásolják. Az elkövetkező években is az organikus fejlődéssel számolnak, vagyis nincs napirenden bankvásárlás - válaszolta kérdésünkre a vezérigazgató, aki azonban nem zárta ki egyértelműen ezt a lehetőséget sem. Mint mondta az akvizícióhoz megfelelő tőke kell, amiről érthetően a tulajdonosok dönthetnek csak. A tőzsdei bevezetés céljaival kapcsolatban, Hegedüs elmondta, hogy az egyfelől tőkebevonásra, másfelől profitrealizálásra is lehetőséget teremt. A GRÁNIT Bank üzleti kilátásai az idén is jók: a mérlegfőösszeg 35 százalék fölötti bővülésével és további több ezer új számla nyitásával számolnak. A pénzintézet működésének negyedik évében már nullszaldó körüli eredménnyel zárhat, amely a "zöldmezős bankok" esetében kiemelkedően jónak számít.