Trükkök az Aldi és a Lidl kasszáiban - versenyben a pénztárosok

A Lidl és az Aldi pénztárosainak óránként több mint 1000-1800 terméket kell "lehúzniuk", a sebesség ugyanis különösen fontos a boltláncoknak. A kasszások többféle módon javíthatják a statisztikát, például egy uborka érkezésénél. Arra is választ adott egy dolgozó, hogy szerinte miért nem "mondja" meg az Aldi a visszajáró összegét.
Csernátony Csaba, 2020. március 5. csütörtök, 13:13
Fotó: MTI Fotó

Az Aldi és a Lidl boltjaiban dolgozó pénztárosok mindennapjait mutatja be terjedelmes cikkében a G7.

A portálnak több érintett azt mondta, mindkét boltláncnál van elvárás a kasszázás sebességével kapcsolatban, azonban teljesen eltérőek a tapasztalatok, hogy ezt mennyire veszik komolyan az adott üzletnél. A megkérdezettek szerint az Aldinál az számít jónak, aki óránként legalább 1000-1100 termék körül húz le, a Lidlnél pedig ugyanez az érték percenként 30 áru körül mozog (óránként 1800). Komoly retorziók viszont nincsenek, ha valaki nem teljesíti az elvárásokat.

Nyomkodás

A cikkből kiderül: a kasszázási statisztikáknak akkora jelentőségük van számos üzletnél, hogy a megkérdezettek szerint általános a statisztikák manipulálása, amelyre több módszer is van.

Gyakori például, hogy a részösszeg/szünet gomb megnyomása vagy kasszából való kijelentkezés: a kasszás így szüneteltetheti a mért időt. Elsősorban akkor csinálják, ha egy vásárló lassabban pakol vagy amikor két vásárló váltja egymást. A Lidl viszont közölte, hogy a részösszeg/szünet gombbal sok évvel ezelőtt valóban lehetett kozmetikázni a statisztikát, de a jelenlegi kasszaszoftver erre már nem ad lehetőséget.

Az aldis kasszások pedig azt mondták, hogy egyesek folyamatosan nyomogatják a szünet gombot. Az egyik leggyorsabb megoldás, ha a pénztáros az egyik kezével áthúz egy terméket a szkenneren és nyúl a következőért, közben a másik kezével egy pillanatra megnyomja a szünet gombot. Bár a tényleges sebesség ettől nem lesz gyorsabb, sőt, folyamatosan indokolatlanul nyomogatnak egy gombot az amúgy is megterhelő munka alatt, de a statisztikájukat javítja.

Saccolás, uborka és a többiek

Más módszerrel is tudnak gyorsítani a kasszások. Például akinek van rutinja, a nem lemérős zöldségeket, gyümölcsöket vagy pékárukat is rendkívül gyorsan át tudja pörgetni.

"Ha például látom a szalagon, hogy jön tíz zsemle - ezt egy idő után jól meg lehet saccolni - vagy egy kígyóuborka, annak gyorsan beütöd a kódját, majd nyomsz egy szünet gombot" - mondta egyikük a portálnak.

Titok a visszajáró összege?

Az Aldi dolgozói közölték, hogy a cég inkább a pontosságot várja el, mint a gyorsaságot. Szerintük pár ezer forintig "kutyát nem érdekli" az eltérés, afölötti összegnél kezdve azonban jelenteni kell a hiányt.

Szerintük nehézséget jelent, hogy az Aldi kasszái nem írják ki a visszajáró összeget, mindent fejben kell kiszámolni. Egyikük erről azt mondta: "a cég tudtommal azért döntött így, hogy sokkal éberebbek legyünk a műszak folyamán, ne tompuljon el az agyunk".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.03.06 08:29

Ezek trükkök ? azt kell megnézni amit a kamionosok csinálnak a menetíróval :) pihenőidőben rakodik autót javít okmányokat kezel stb :))) aztán előbb utóbb beesik az árokba....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html