Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Módosítaná a BKV az orosz Metrowagonmas vállalattal az M3-as metróvonal kocsijainak felújítására kötött szerződést - jelentette a Népszabadság. A fékrendszert, a motor fajtáját és a padló magasságát is érintenék a változtatások. Az orosz fél például korszerűbb motort ajánlott az eredeti pályázatában szereplőnél, amelyet a BKV örömmel elfogadna.

Más kérdés - jegyzi meg a napilap -, hogy az orosz tenderrel versenyző észt javaslatban éppen ez technológia szerepelt. A megrendelő ragaszkodik ahhoz, hogy a kocsik üresen és a utasokkal is egy szintben legyenek a peronnal, amihez módosítani kellene az orosz cég acélrugós forgóvázán. (Az észtek eleve légrugósat ajánlottak, amely teljesíti ezt az elvárást - emlékeztet a Népszabadság.)

A pályafelújítás 125 milliárd forintos költségének 85 százalékát uniós forrásból lehetne fedezni, ha nem felújításról, hanem fejlesztésről lenne szó. Az előbbit ugyanis nem támogatja az EU. Ezért az utastájékoztatás fejlesztésével, a központi forgalomirányítás kialakításával, a mozgólépcsők javításával és akadálymentesítéssel akarják feltupírozni az átalakítást.

Lehet azonban, hogy Brüsszel mindezt nem veszi be. Mindenesetre Tartól István főpolgármester korábban jelezte, hogy az M3-ast akkor is felújítják, ha ehhez nem sikerül uniós támogatást szerezni.