Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országgyűlési, helyi önkormányzati választások, illetve a népszavazások alkalmával helyi választási bizottságokat illetve szavazatszámláló bizottságokat állítanak fel az egyes körzetekben. A választási törvény alapján a szavazatszámlálók, illetve választási bizottsági tagok a választást, népszavazást követő napon mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól - hívja fel a figyelmet, az Adó.hu-n megjelent cikkében az ABT Treuhand csoport.

Így lesz ez a közelgő október 2-i népszavazás alkalmával is: október 3-án igazoltan maradhatnak távol ezek a munkavállalók a munkahelyükről, és aznapra bér (távolléti díj) illeti meg őket, amit a munkáltató köteles megfizetni.

Annak érdekében, hogy a munkáltatót ne érje emiatt kár, öt napon belül lehetősége van arra, hogy a távolléti díjat és járulékait a helyi választási bizottságtól visszaigényelje. Mivel nincs általános szabály a visszatérítésre, ezért minél előbb fel kell venni a kapcsolatot a helyi választási iroda vezetőjével és tisztázni a visszaigénylés módját.

A mentesülés kapcsán fontos, hogy a munkavállaló köteles előre bejelenteni távolmaradását a munkából, megjelölve annak okát. A munkáltató emellett kötelezheti a munkavállalót, hogy igazolja a jogszerű indok fennállását.