Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet a 2017-es állapotokról készített jelentése alapján a fehér kenyéren 6 forint, a félbarnán 23 forint volt a pékek vesztesége az átvételi árakat és az önköltséget figyelembe véve, míg a vizes zsemlét a nyereséget nem tartalmazó önköltségi ár közelében tudták értékesíteni tavaly.

A kutatás szerint a fehér kenyér teljes önköltsége 181,11 forint, míg a pékárut előállítók átlagosan 175,08 forintért tudták értékesíteni azt, a félbarna kenyérnél ezek az értékek 184 forint és 160,51 forint, míg a vizes zsömlénél kilogrammonként 251,95 és 251,32 forint. A kutatáshoz az alapadatokat sütőipari vállalkozásoktól gyűjtötte be az intézet.

A helyzet idén tovább romlott - jegyezte meg a szakember. A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel azt a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni, ki több, ki kevesebb sikerrel.

Ez a jelenség annyira leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét, hogy nemcsak a versenyképesség alakulásáról, de a túlélésről sem mondhatunk biztosat. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek"- fogalmazott Septe József.

A helyzet régóta ilyen, évente rengeteg pékség húzza le a rolót, de most először tudjuk független és számokkal is alátámasztott kutatással bizonyítani, milyen súlyos a helyzet - tette hozzá a pékszövetség vezetője.

A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztat, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is. A fennálló helyzet kivizsgálása és az elítélendő piaci magatartás megváltoztatása kiemelt fontosságú - mondta a pékszövetséggel együttműködő Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.