A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nyolc indulóból négyen adtak be árajánlatot az OMSZ mentésirányítási rendszerének közbeszerzési tenderén. (Ez része lesz majd a közben folyamatosan épülő 112-es segélyhívó rendszernek) Az árajánlatok információnk szerint öt- és hétmilliárd forint közöttiek, a legkevesebbet az Invitel kérte a csomagért. A legdrágább ajánlatot az Enterprise Communications és a Bull Magyarország konzorciuma nyújtotta be. Az Enterprise a Siemens egyik utódjának tekinthető, és mint ilyen, már korábban − 2008-ban − egyszer magáénak érezhette a mentők rendszerének szállítását: az akkor kiírt közbeszerzést azonban lefújták, pedig a tenderen a cég jelentős előnnyel indulhatott volna. A kiírás több pontjáról mondták azt, hogy csak az általuk összerakott rendszerre illik.

A másik két versenyben maradt játékos − a Getronics és a T-Systems − közelebb van az ötmilliárdos árhoz, de mindez azt mutatja, hogy a mentők valószínűleg alulbecsülték a költségeket. Az ajánlatok ugyanis egyelőre jelentősen meghaladják a beszerzésre elkülönített 2,3 milliárd forint − részben uniós forrásból finanszírozott − keretet.

Úgy tűnik, a mentőknek akkor is engedniük kell az elvárásból, ha a nyertes szállítók tartalékoltak árengedményeket a tárgyalás újabb fordulójára. (Az ajánlatoknak ötvenszázalékos tartalékot kellene tartalmazniuk.) Így lehet, hogy nem lesz minden mentőben rezgésbiztos nyomtató vagy a katonai követelményeknek is megfelelő − szintén minden mentőbe felszerelendő − két darab érintőképernyős tablet. De az is elképzelhető, hogy esetleg mégsem kell majd minden mentőállomásra olyan wifit is telepíteni, amelynek hatótávolsága az épülettől száz méterre is elér. A tárgyalásos szakasz most kezdődik, így van mód az árakon és az elvárásokon is csökkenteni.

Eközben zajlik a rendőrség 112-es bevetésirányítási központjának szállítására kiírt közbeszerzési pályázat, itt a nyolcszázmillió forintos keretösszegű tenderen az első körben tízen adtak be ajánlatot, többen közülük versenyben vannak a mentők hasonló pályázatán is. Az eredeti tervek szerint az év végére épült volna ki az egységes segélyhívó rendszer, de most úgy néz ki, hogy ez átcsúszik a jövő év nyarára.