Túl drágán építenék ki a mentésirányító rendszert

Négyen adtak be árajánlat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási rendszerének kiépítésére, az 5-7 milliárdos ajánlatok jóval meghaladják a rendelkezésre álló keretet. A legolcsóbban az Intel szállítaná a csomagot.
Diószegi József, 2012. július 17. kedd, 17:09
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nyolc indulóból négyen adtak be árajánlatot az OMSZ mentésirányítási rendszerének közbeszerzési tenderén. (Ez része lesz majd a közben folyamatosan épülő 112-es segélyhívó rendszernek) Az árajánlatok információnk szerint öt- és hétmilliárd forint közöttiek, a legkevesebbet az Invitel kérte a csomagért. A legdrágább ajánlatot az Enterprise Communications és a Bull Magyarország konzorciuma nyújtotta be. Az Enterprise a Siemens egyik utódjának tekinthető, és mint ilyen, már korábban − 2008-ban − egyszer magáénak érezhette a mentők rendszerének szállítását: az akkor kiírt közbeszerzést azonban lefújták, pedig a tenderen a cég jelentős előnnyel indulhatott volna. A kiírás több pontjáról mondták azt, hogy csak az általuk összerakott rendszerre illik.

A másik két versenyben maradt játékos − a Getronics és a T-Systems − közelebb van az ötmilliárdos árhoz, de mindez azt mutatja, hogy a mentők valószínűleg alulbecsülték a költségeket. Az ajánlatok ugyanis egyelőre jelentősen meghaladják a beszerzésre elkülönített 2,3 milliárd forint − részben uniós forrásból finanszírozott − keretet.

Úgy tűnik, a mentőknek akkor is engedniük kell az elvárásból, ha a nyertes szállítók tartalékoltak árengedményeket a tárgyalás újabb fordulójára. (Az ajánlatoknak ötvenszázalékos tartalékot kellene tartalmazniuk.) Így lehet, hogy nem lesz minden mentőben rezgésbiztos nyomtató vagy a katonai követelményeknek is megfelelő − szintén minden mentőbe felszerelendő − két darab érintőképernyős tablet. De az is elképzelhető, hogy esetleg mégsem kell majd minden mentőállomásra olyan wifit is telepíteni, amelynek hatótávolsága az épülettől száz méterre is elér. A tárgyalásos szakasz most kezdődik, így van mód az árakon és az elvárásokon is csökkenteni.

Eközben zajlik a rendőrség 112-es bevetésirányítási központjának szállítására kiírt közbeszerzési pályázat, itt a nyolcszázmillió forintos keretösszegű tenderen az első körben tízen adtak be ajánlatot, többen közülük versenyben vannak a mentők hasonló pályázatán is. Az eredeti tervek szerint az év végére épült volna ki az egységes segélyhívó rendszer, de most úgy néz ki, hogy ez átcsúszik a jövő év nyarára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.18 11:05

HaHaHa!!!

Most képzeltem el milyen szép lesz mikor feltörik a Diószeghy utcában az első 10 éves 300.000 km-t futott légkondicionáló nélküli és állófűtés nélküli mentőt a rezgésbiztos nyomtatóért és tabletért.
Most már nem a GPS-re fognak utazni amit később ötezerért árulnak a piacon.
MUhaha!!!

Elsőként törvényben kellene szabályozni, hogy aki mentőautót tör fel, mivel veszélyezteti a mentést külön büntetési tételként minimum öt év fegyházat kapjon. Ha életmentő orvosi felszerelést lop vagy működésképtelenné teszi az autót 8 év.

Hajrá kétharmad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.17 19:18

Ne felejtsük el, hogy a Siemens már nyert egy korrupciós tendert az OMSZ-nál. A legszebb példája volt az mszp-szdsz töketlenségének, hogy 4 milliárdos uniós tendert buktak be, mert évek alatt nem tudtak egy épkézláb pályázatot beadni.
Budai Gyula eljárást is indított, mivel a második ember lett közben a főigazgató elsikkadt az ügy.
Ahogyan a betegszállítás szétverése is.
Kérdezem: mi a lófaszt akarnak még fejleszteni?...
De tényleg!

Nincs légkondi a kocsikba, az új sárga mentő ergonómiailag használhatatlan az összesben ki kellett cserélni a hordágy technikát, vannak 13 éves mentők 800.000 km-el.
Talán ezeket kellene lecserélni és új felszerelést vásárolni bele.

Újabb pénzlenyúlás.
Ha nem is az teljesen felesleges beruházás miközben égető szükség lenne máshova arra a pénzre.
Így van pazarlás az eü.-ön belül.
Többet költenek 10 év alatt mentésirányításra, mint az USA-ban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html