BUX
36940

Túl sok a nyugdíjas korú? Visszakozhat a kormány

Jelenlegi formájában, mechanikusan nem hajtható végre a közszférában dolgozó, nyugdíjkorhatárt elért orvosok kényszernyugdíjazása, mert az ágazatot működésképtelenné tenné, ebben teljes az egyetértés a szakmai érdekvédelmi szervezetek között − mondta a tegnapi szakmai egyeztetést követően a Napi Gazdaságnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Szepesi Anita, 2013. január 9. szerda, 07:10

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az államtitkársággal való mai egyeztetésre többféle alternatívával is készülnek a szakmai érdekvédelmi szervezetek − közölte lapunkkal Rácz Jenő. A legegyszerűbb és legegyértelműbb, ha a határozat 1.2-es pontjába, a felsőoktatási intézmények mentessége mellé az egészségügyi ágazat is bekerül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a január végi határidőt kellene kitolni legalább 2014 végéig. Ezzel időt kap az ágazat a megoldás kidolgozására. Legvégső esetben az egyedi mentességet kell kezelhető formába hozni − hangsúlyozta Rácz.

Az orvosok kötelező nyugdíjazásáról szóló kormányhatározatot vissza kell vonni, ellenkező esetben egyszerűen nincs tovább, nem biztosítható az ellátás − fogalmazott a Napi Gazdaság kérdésére Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Véleménye szerint a számokkal való bűvészkedés helyett tisztában kell lenni azzal, hogy ezzel a lépéssel kétszer annyi orvos tűnne el a rendszerből, mint amennyien az EU-csatlakozás óta összesen külföldön vállaltak munkát. Nagy, vidéki kórházak osztályai maradhatnak vezetők nélkül, az osztályvezető főorvosok száma kétharmadára csökkenhet, az aktív ellátás mellett a szakmai vezetésben és az utánpótlás oktatásában is betölthetetlen űr keletkezik. Ennek tudatában felelős döntéshozó egyszerűen nem tehet ilyet − hangsúlyozta a MOK elnöke.