BUX
40021

Túlszámlázott csekkek: a magyar háztartások százmilliókat kapnak vissza

Jogszabálysértő díjak alkalmazása miatt 2017 első felében összesen több mint 274 millió forintot kellett visszautalniuk a szemétszállító cégeknek a fogyasztók számára - értesült a hirado.hu.

K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 16. szombat, 08:09

Folyamatosan ellenőrzi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) díjfelügyeleti eljárás keretében a szemétszállítással foglalkozó cégek díjszabási gyakorlatának jogszerűségét.

A települési hulladékgyűjtést végző szolgáltatók jogszabálysértést követnek el, ha a megengedettnél nagyobb összegű számlákat állítanak ki a szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok, intézmények vagy ingatlantulajdonosok részére - idézi a portál a MEKH-et.

A jogszerűtlen díjszabást alkalmazó cégeket a hivatal határozatban szólítja fel arra, hogy a jogszabálysértő díjból származó többletbevételeik jegybanki alapkamattal növelt összegét térítsék vissza az arra jogosultaknak, a visszafizetés tényét pedig megadott határidőn belül igazolják a hivatal felé.

Az idei év első felében a MEKH felügyeleti eljárásainak eredményeként az érintett cégek összesen 274 699 475 forintot fizettek vissza a fogyasztóknak. A díjfelügyeleti eljárásokról szóló határozatok a MEKH honlapján érhetők el.

(Hamarosan kopogtat a behajtó - kinek az ajtaján?)