Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

Az esetenként 400 százalékos teljeshiteldíj-mutató mellett kihelyezett kölcsönök visszafizetése vidéken sok helyen okoz megoldhatatlan problémát, ám a jelenlegi szabályozás szerint a Provident és a hozzá hasonló cégek az érvényes jogszabályok alapján nyújthatnak ilyen szolgáltatást. Más kérdés, hogy lapunknak korábban Binder István, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője jelezte: miközben a felügyelet rendszeres ellenőrzéseinél a kézzelfogható dokumentumok azt mutatják, hogy a jelenleg a piacon működő három cég (Provident, Athlon, KáPé) kínosan ügyel arra, hogy közléseik megfeleljenek a hivatalos előírásoknak, addig a felügyelet panaszstatisztikái szerint a cégek üzletkötői számos esetben igyekeznek megtéveszteni az ügyfeleket a tényleges hitelteherrel kapcsolatban.

A most tüntetésre készülő Antiprovident csoport egy másik úton is elindult: adócsalás miatt tett feljelentést a társaság ellen, miután az - állításuk szerint - 2001 áprilisától 2006 októberéig semmilyen nyugtát vagy elismervényt nem adott azoknak, akik kifizették az aktuális törlesztőrészleteiket. Tény, hogy a cég számla- és bizonylati rendjének hiányosságai a PSZÁF-nak is feltűntek, s a szervezet kétmillió forintra meg is bírságolta a Providentet - adócsalás ügyében ugyanakkor a felügyelet nem intézkedhet. Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, a munkacsoport egyik vezetője ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy ilyen mértékű mulasztást ilyen "olcsón" meg lehet úszni.

A mai tüntetés kapcsán azonban a Provident egy másik törvényt bizonyosan megszegett: a társaság ugyanis a múlt hét elején leszereltette az összes cégtábláját a bankközpontnak helyet adó irodaházról: a két emeletet bérlő Provident neve sem a ház előtt, sem a recepción lévő bérlők listáján nem látható. Márpedig a 2007. évi LXI. törvény által módosított cégtörvény 7. paragrafusa kimondja: "a cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie". Példa nélküli, hogy egy ügyfelekkel foglalkozó hazai hitelintézet "arctalan" akarjon maradni. Egyes hírek szerint a társaságnál ma munkaszüneti napot rendeltek el, de úgy tudjuk, a tiltakozók petícióját átveszik.