Tüntettek a tejtermelők Budapesten

Mintegy félszáz tejtermelő tüntetett hétfőn a fővárosban három helyszínen az önköltségnél alacsonyabb nyerstejárak ellen, kedvezőbb értékesítési lehetőségeket követelve.
MTI, 2016. április 4. hétfő, 18:27
Fotó: Napi.hu

A tejtermelők arra is fel akarták hívni a figyelmet, hogy az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást. A tüntetők a nyomatékosabb figyelemfelkeltés érdekében felvonultattak hat tehenet is - később az egyik állatot ki kellett venni a menetből nyugtalansága miatt. A demonstrálók Budapesten több mint 8 kilométert tettek így meg.

A menet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) székházától, az óbudai Bécsi útról indult, érintette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) a II. kerületben, a Keleti Károly utcában, majd a tüntetés az V. kerületben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Széchenyi utcában ért véget. Mindhárom helyszínen petíciót adtak át a tiltakozók képviselői.

A demonstrálóknak jól esett, hogy a budapestiek kedvezően, megértően és integetve fogadták őket - mondta Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság tagja az MTI-nek. A rendőrség a legjobb biztosítást nyújtotta a tiltakozóknak, amit csak tapasztaltak hasonló helyzetben.

Elmondása szerint Vámos Györgytől, az OKSZ főtitkárától azt kérték, hogy segítsék, ne pedig akadályozzák a magyar tejtermékek magyar üzletekbe kerülését.

A Nébihnél a teheneket megetették és megitatták. Petíciójukat Oravecz Márton, a Nébih elnöke vette át, akitől azt kérték: sokkal szigorúbb és gyakoribb ellenőrzést hajtsanak végre.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében nyomatékosította: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih az elmúlt években is sokat tett "az ágazat tisztaságának védelméért", és ahogy eddig, továbbra is nyitott az ágazati szereplők javaslataira. A hatóság célja, hogy a komplex célellenőrzéssel még hatékonyabban támogassa a magyar tejtermelőket és a kiváló minőségű, biztonságos hazai termékeket.

Az állattenyésztők között rémhírként terjed a Nébih esetleges megszüntetéséről szóló információ. A Nébihet nem megszüntetni kell, hanem megerősíteni - mondta Hegedűs Imre.

Az adóhatóság székházában Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára átvette a tejtermelők petícióját. A NAV szóvivője, Suller Attila ezt követően újságíróknak elmondta: a NAV jelenleg 18 eljárást folytat a tejágazatban költségvetési csalás miatt, az elkövetési érték pedig összességében eléri a 13 milliárd forintot.

A NAV mindent megtesz azért, hogy a tejágazatban tevékenykedő tisztességes gazdálkodókat segítse a rendelkezésére álló eszközökkel.Példaként említette Suller Attila az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer), továbbá azt, hogy kiszűrik az ágazatban az áfacsalókat.

Szinyákovics Pál, a Magyar Tej Kft. vezetője, a petíció egyik átadója a NAV-nál hangsúlyozta: a demonstráció nem a NAV ellen irányult, hanem a tejtermelők azt szorgalmazzák, hogy az adóhatóság mielőbb kiszűrje a nem tisztességes piaci szereplőket az ágazatban.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet társelnöke hozzáfűzte: "akkor leszünk elégedettek, ha azoknak az ígéreteknek a végrehajtása is megtörténik, amit a demonstrálók képviselői kaptak".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.05 11:13

@foldnyuzo: Lehet, sőt valószinű, hogy a németek, franciák több tejet, tejterméket exportáltak az oroszokhoz, mint mi. Az orosz embargóval ez a mennyiség Európában marad, és nagy részét a mi piacunkra öntik - dömpingáron, mert eladhatatlanná vált áruról van szó. Mi pedig NEM vagyunk az orosz piac, még a környező országokkal együtt sem, hogy ekkora mennyiséget fel tudnánk venni. Tehát a tejválságért (ahogy az alma-, hús- stb. válságért is) igenis a lassan de biztosan működő orosz embargó, azaz a brüsszeli szankciós politika a felelős. Meg persze Orbánék, akik azt fenntartások nélkül, visitva szavazták meg újra és újra, magasról tojva a hazai gazdákra, Igértek helyette "alternativ piacokat", hogy majd az összes almánkat eladjuk Chilébe. Azóta is magyar almával rakott hajók tömege indul Chilébe, és más "alternativ exportpiacokra". Ja nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.04.05 09:41

@Pegazus_a_borbarat:
Végy elő egy statisztikát és nézd meg hány farmer volt Európában és hány van most. A különbség a tönkrement farmok száma, illetve a feladott gazdaságoké. Miért lenne most másként?
Nem is biztos, hogy rosszul járnak azok akik feladják a gazdálkodást, én úgy látom köszönik jól vannak, vasárnap, ünnepnap 8-ig alszanak ganézás és fejés helyett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.04.05 09:37

@Pegazus_a_borbarat:
Te mindent az orosz embargóra kensz!
Súlyos tévedés! Az élelmiszertermelés az az ágazat amelynek korlátja van, ez pedig az emberi fogyasztás.
Nem tudok róla, hogy Magyarország komolyabb tételben szállított volna az oroszokhoz. tehát nem ez a magyar termelők gondja.
A magyar tej legnagyobb mennyiségben Olaszországban landolt.
Amikor a keresletet a kínálat meghaladja az marad talpon aki a legolcsóbban termel, még akkor is ha van támogatás!
A magyar tehenészetek nem a világcsúcs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.05 08:40

http://www.hidfo.ru/2015/09/a-francia-gazdak-kovetelik-az-oroszorszag-elleni-szankciok-eltorleset/

http://www.hidfo.ru/2015/09/a-finn-gazdak-is-kovetelik-a-szankciok-eltorleset/

http://www.hidfo.ru/2015/07/utlezarassal-blokkoljak-az-elelmiszerimportot-a-francia-gazdak/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.04.05 08:37

@Pegazus_a_borbarat: Te amugy elolvastad a cikket amit linkeltel? :DDD

A gazdag az egesz EU -n belul nagyon komoly tamogatasokat kapnak, de mindegyik csak sir mint furdos qrva. Nem sok ertelme van a siralmaikat szembeallitani a statisztikakkal.
Amit linkeltem, azok hivatalos szamok, bizonyitjak amit irtam. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html