Új kifezezés terjed: "subject to vaccine"

A koronovírus-járvány nem kíméli a szállodafejlesztések piacát sem, ahol jelenleg óriási a bizonytalanság - mondta Hegedűs Attila, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatója.
Szász Péter, 2020. szeptember 25. péntek, 13:50
Fotó: Getty Images

"A beruházók, a fejlesztők és az üzemeltetők egyaránt tanácstalanok, mind a meglévő, mind a fejlesztés alatt álló házak esetében ugyanaz a kérdés: megnyissuk-e, és ha igen, mikor, vagy hibernáljuk, toljuk el a projektet" - tette hozzá a szakember a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ülésén.

A Budapesten beharangozott szállodafejlesztések összesítésekor, idén februárban még úgy nézett ki, hogy 2022-ig mintegy 6900 új szállodaszoba épülhet meg a fővárosban.

Hegedüs szerint ebből a mennyiségből 2000 szoba már most kihúzható.

Finanszírozási oldalról, most amikor bizonytalan az újranyitás, a bankok nehezebben fogadnak be új, zöldmezős projekteket, a tulajdonosok viszont érthetően nem akarnak tisztán önerőből fejleszteni.

A fejlesztők közül 2019-ben sokan a túlfűtött piac miatt voltak óvatosabbak, most pedig a "lefagyás" szegi befektetési kedvüket - idézi Hegedűs Attilát a turizmus.com.

Más befektetők éppen ellenkezőleg úgy vélik: most kellene szállodát építeni, vagy vásárolni olcsón olyantól, aki bajban van, hogy startra készen álljanak a piac újraindulásakor.

Nyugat-Európában új szófordulat az üzemeltetői szerződésekben a "subject to vaccine", azaz a szerződés életbe lépését a koronavírus elleni vakcina gyártásától teszik függővé, amitől a turizmus újjáéledését remélik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.09.26 05:22

Jól behülyítették a népet a vakcinával.
Nem is értem, hogy a vakcinológusok miért hallgatnak?
Magyarországon dr. Mészner Zsófia a terület főokosa...ingyen tipp a médiának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html