Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Utazási irodát működtetni óriási felelősség, a cégeken hatalmas mennyiségű pénz folyik keresztül. Az irodák működését a fogyasztók biztonsága érdekében mindenhol erősen szabályozzák.

Magyarországon minden irodának úgynevezett vagyoni biztosítékkal kell rendelkeznie, amely azon utasok kártalanítására szolgál, akik csőd esetén nem tudják igénybe venni az utazási szolgáltatást. Emellett külön biztosítást kell kötniük az éppen külföldön tartózkodó utasok hazaszállításának költségeire is. A rendszer tehát jelentős biztonságot nyújt azok számára, akik utazási irodák szolgáltatásait veszik igénybe.

A biztosíték mértékét kormányrendelet szabályozza, alapja pedig a cég nettó árbevétele. Az iroda dönthet úgy, hogy az előírt összeget egy hitelintézetnél letétbe helyezi, bankgaranciát nyújt be, vagy biztosítóval köt szerződést. Ezeket kombinálni is lehet.

A legkisebb összeget a belföldi utaztatások esetén kell biztosítania az irodának: az ebből származó nettó árbevétel 3 százalékát, de legalább 500 ezer forintot. Ha az iroda külföldi utakat szervez, akkor a biztosíték már az ebből származó bevételének 12 százaléka, de legalább 5 millió forint. Ha pedig a szállítást (közúti, vasúti, vízi, menetrend szerinti repülő) is az iroda intézi, akkor a bevétel 12 százaléka és legalább 7 millió forint lesz a biztosíték összege. A legnagyobb összeget, a nettó árbevétel 20 százalékát, de legalább 50 millió forintot azoknak az irodáknak kell felmutatniuk, amelyek charterjáratokat üzemeltetnek, a bevételük legalább 25 százalékát garantált - nem lemondható - szerződések adják

A vagyoni biztosíték meglétét minden év október 31-ig kell igazolni a kormányhivatal felé, s megállapításánál az előző évi, az aktuális évi, valamint a következő évre tervezett árbevétel közül a legnagyobb összeget kell alapul venni.

A vírus azonban azt eredményezte, hogy

az irodáknak az erős 2019-es bevételük alapján kellene biztosítékot képezniük a bizonytalan 2021-re, miután 2020-ban alig volt forgalmuk.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) becslése szerint az irodák idén 80-90 százalékos forgalomcsökkenést szenvednek el 2019-hez képest - mondta lapunknak Molnár Judit, a szervezet elnöke. Eközben a következő év is bizonytalan, a MUISZ szerint a 2021-es forgalom is elmarad majd a 2019. évitől.

Tárgyaltak a kormánnyal

A helyzet megoldása érdekében a kormány leült tárgyalni a MUISZ képviselőivel, ahová az irodák több javaslattal érkeztek:

  • a 2021. évi vagyoni biztosíték alapja ne a teljes 2019. évi árbevétel legyen, hanem annak csak az 50 százaléka,
  • mérsékeljék a külföldre utakat szervező irodák 7 millió forintos minimális biztosíték-összegét
  • illetve a bevallás október 31-i határidejét tolják ki november 15-re.

A kormány a határidő kitolásába és a biztosíték megfelezésébe belement, azonban a 7 milliós minimális összeg csökkentésébe nem. Ez éppen a kisebb bevételű irodáknak okoz gondot, azonban - Molnár Judit, a turisztikai szektor szereplőinek írt levele szerint - a kormány arra hivatkozott, hogy ha a 7 millió forintot 3,5 millióra csökkentik, az még egy négy tagú család tengeren túlra szervezett utazására sem nyújtana fedezetet, ez pedig fogyasztóvédelmi szempontból aggályos.

Ha a járvány visszaszorul, akkor a most tetszhalott állapotban lévő szektorokban (turizmus, vendéglátás) robbanásszerű növekedés várható, melyet a  vagyoni biztosítéknak követnie kell.

A kormányrendelet most is úgy rendelkezik, hogy ha egy irodánál a tárgyévet megelőző bevétel jelentősen eltér a korábbi, biztosítéki alapot jelentő év bevételétől, akkor májusban - amikor le kell adni a beszámolókat -, módosítani kell a vagyoni biztosíték mértékét.

A járványhelyzetben ezt a kormány úgy módosította, hogy az utazási irodáknak.

márciusban, áprilisban és májusban is jelentést kell tenniük bevételükről és ha kell, kiegészíteniük a biztosítékot.

- mondta a Napi.hu-nak Molnár Judit.

Alig kötnek szerződést a biztosítók

Utazási irodák arra is panaszkodtak, hogy a biztosítók ebben az évben korlátozottan kötnek velük szerződést vagyoni biztosítékra. Molnár Judit szerint ez a probléma nem csak Magyarországra jellemző, sőt, vannak olyan EU-országok, ahol a megnövekedett kockázatra történő hivatkozással már egyetlen biztosító társaság sem köt vagyoni biztosítékot.

Alternatív megoldásként a MUISZ a nulla százalékos kamatozású turisztikai hitelt javasolja.