Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csak Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő pályázati forrásaiból támogatást, hanem Széles Gábor zalacsányi kastélyszállója is - derül ki az MTÜ honlapján lévő adatbázisból.

A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint az SGHTHERMÁL Ingatlan Üzemeltető és Fejlesztő Kft. 101 millió forintot kapott a zalacsányi Batthányi Kúria és kastélyszálló fejlesztésére. A cég tulajdonosa pedig az SGH Vagyonkezelő Kft. közbeiktatásával Széles Gábor, aki a Videoton Holding Zrt. és a kormánypárti Magyar Hírlap tulajdonosa, a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as kiadványában pedig 142 milliárdos vagyonával a hatodik helyet foglalja el.

A gyáriparosként ismert milliárdos 2012-ben vette meg az egykori Batthyány kastélyszállót, a mellette álló kúriát és több száz hektárnyi földterületet a megkezdett Zala Springs golfpálya beruházással együtt. Ezek mintegy 100 milliárd forint nagyságrendű fejlesztéseket foglalnak magukban. Tavaly novemberben írta meg a Napi.hu, hogy Széles Gábor gigantikus golfközpontot hoz létre Zalacsányban. A beruházás Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai fejlesztése, a 160 hektáros terület fejlesztésére eddig mintegy 9 milliárd forintot fordítottak - bankhitel igénybevétele nélkül. Most azonban a turisztikai ágazat kormányzati szervezete, az MTÜ pályázati forrásaiból érkezett 101 millió forint a zalacsányi kastélyszálló fejlesztésére.

Parlamenti képviselők is nyertek

Azonban nem csak milliárdos nagyvállalkozók, hanem fideszes parlamenti képviselők is részesültek a pénzosztásból. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listájából kiderült: a Vertical Art Kft. is kapott 60 millió forintot a Vertical art panzió fejlesztésére. Cégadatbázisok alapján pedig a vállalkozás Becsó Károly és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselők tulajdonában van. Becsó Károly a salgótarjáni választókerületben nyert a tavaly áprilisi választásokon, testvére pedig a Fidesz országos listájáról lett országgyűlési képviselő. A Becsó testvérek nem először kaptak állami támogatást.

A Direkt36 oknyomozó újságíró központ írta meg, hogy Becsó Zsolt több szálon is kapcsolódik Hollókő egyik újonnan épített házához, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik. A kétszintes épületben szálláshely kialakítására 34 millió forint állami és uniós támogatást kapott egy, Becsó Zsolt érdekeltségébe tartozó cég. Vagyonnyilatkozataiban pedig sem a céget, sem a cég számára utalt állami támogatásokat nem tüntette fel. Becsó Károly pedig sokáig Pásztó önkormányzati képviselője volt, most pedig a parlament mentelmi és az igazságügyi bizottságának is a tagja.

Szakmai háttér

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (Szállodaszövetség) mindig is támogatta az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programot, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. "A külföldiek a vendégéjszakák 70-75 százalékát Budapesten töltik, ezért fontos a Kisfaludy program, amelyben egyre több új vidéki szálláshely létesülhet" - mondta a Magyar Időknek tavaly szeptemberben Flesch Tamás, a Szállodaszövetség akkori alelnöke, jelenlegi elnöke.

Az MTÜ-listán szerepel a Kolping Hotel Spa & Family Resort fejlesztése is, erre a Kolping Családi Hotel Vagyonkezelő Kft. kapott 304 millió forintot. Az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója Baldauf Csaba, aki egyben a Szállodaszövetség általános alelnökeként is funkcionál. A befolyásos szakember már 2017-ben dicsérte a kormány turisztikai elképzeléseit.

"Elképzelhetetlen a 2030-ig szóló turizmusfejlesztési stratégia, benne a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program sikeres megvalósulása a kisebb szálláshelyek, így a népszerű panziók szolgáltatásainak minőségi javulása nélkül, fontos, hogy a tulajdonosok törekedjenek a magasabb színvonalra" - nyilatkozta a Magyar Időknek Baldauf Csaba szállodaigazgató. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek a pályázatokról. A kormány már 2016-ban is támogatta a Magyar Kolping Családi Üdülési Alapítványt, egy kormányhatározat értelmében 200 millió forintos forráshoz jutott a nonprofit szervezet.