Módosít a kormány: egy összegben kifizeti a bértámogatást

A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – tudta meg a kormányközeli Magyar Nemzet. Az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást.
Domokos Erika, 2021. február 2. kedd, 19:45
Fotó: Stocksnap

Az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz: a kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást - írja a lap.

A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti. Mivel a vállalkozások kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, jelentősen megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét.

Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez.

Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak - olvasható a Magyar Nemzetben.

Az ágazati bértámogatás február 8-ig igényelhető.

Több vállalkozó az országban már az újranyitást fontolgatta a járványügyi szabályok ellenére. A turizmus-vendéglátásban dolgozók közül többen demonstráltak is a Hősök terén a bezárás és a nem elégséges állami támogatások miatt. Szakmai szervezetek leginkább azt kifogásolták, hogy még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.02.03 09:38

Akik nem dolgoztak!!!!!
Ez aztán az ország.
Cserébe kimentek tüncikézni.
Mi biztos nem fogunk ezért étterembe menni.
Sokán mások sem.
Egy normalitás párti éttermes nem szólalt fel ellenük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2021.02.03 08:08

Mi lesz azokkal, akiknek nincs alkalmazottjuk, de a jövedelmük ugyanúgy megszűnt? Kis egyéni vállalkozók stb.
Azokat nem kellene támogatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html