A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a Tesco zsírszegény kakaóporában, amit a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt - derül ki a Nébih jogsértési listáján közölt adatokból.

A Nébih ismertetése szerint A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén - olvasható a hatóság honlapján.

QP | Quality Placement

A monitoring mintavételi program részeként kereskedelmi mintavétel történt a termékből, a laboratóriumi vizsgálatok értékelése során megállapították, hogy a zsírszegény kakaópor PAH tartalma (policiklikus aromás szénhidrogének) meghaladta a jogszabályi határértéket - írta lapunknak küldött válaszában a Nébih. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a terméktétel forgalomból kivonását, és megtiltotta további intézkedésig a forgalomba hozatalát. A gyártócég erről értesítette a kereskedelmi partnerét. Mivel az érintett kakaópor fogyasztása nem jár számottevő kockázattal, sem rövid-, sem hosszútávon, így a fogyasztóktól való visszahívásra kötelezés nem volt indokolt - közölte a Nébih.

Az érintett termék: Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal) 200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék

A szabálytalanság: A hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.