Tűzifát vesz? Akkor erre figyeljen nagyon!

Július elsejétől tűzifa vásárláskor úgynevezett Tűzifavásárlói tájékoztatót is kötelező mellékelni a szállítójegyhez. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tájékoztató nélkül ne vegyék át a téli tüzelőt. A hatóság útmutatóval is segíti a lakosságot.
Napi.hu, 2016. augusztus 30. kedd, 13:59
Fotó: Napi.hu

A Nébih február végi felmérése szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba, amivel a csalók a vásárlóknak és a tisztességes kereskedőknek egyaránt komoly károkat okoznak. A vásárlók könnyebb tájékozódása és a jogkövető piaci szereplők érdekében július elseje óta jogszabály írja elő a tűzifát árusítóknak, hogy adásvételekor Tűzifavásárlói tájékoztatót is mellékelniük kell a szállítmányhoz.

A szakmai szervezetekkel egyeztetve elkészített útmutatót az érintett vállalkozások letölthetik a hatóság oldaláról. A dokumentum elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése. A tájékoztató meghatározza például, hogy milyen faanyag alkalmas tűzifának, felsorolja, mire kell figyelni tömegre és térfogatra történő vásárlás során, de tanáccsal szolgál a tüzelő tárolásával kapcsolatban is.

A Tűzifát csak okosan! tíz pontja:

  • Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!
  • Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!
  • A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
  • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  • Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
  • Ha száraz fával fűt, akár 30 százalékot is spórolhat!
  • Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a Nébihnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.30 21:08

@tarTosPista: Így van. Hogy mindehhez most származási bizonyítvány, EKÁER-bizonylat helyett egy bárhonnan letölthető, aláírás és pecsét nélküli tájékoztató füzetecskét kérnek, ezzel "legalizálva" a bárhonnan lopott fát, az röhej, annak a beismerése hogy a mutyibanda képtelen érvényt szerezni a törvényességnek. Lásd még: plakátkampány az iskolai erőszak ellen - "Valami nincs rendben!", "Tegyünk ellene!", lásd még: "Két hét alatt rendet teszünk!" visította Orbán habzó szájjal, mikor is, vagy 6 éve. Csak remélni tudom hogy a 2 hét alatt rendnek többségében a fidesznyuggerek lesznek az áldozatai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.30 20:51

A tűzifa hogy kerül az Élelmiszerlánchoz?
És egy másik kérdés: olyat miért nem látok, hogy szakadt platós kisteherben ülő integrálandók amikor hasított tűzifát visznek lassan az utcákban ordibálva, hogy tűzifa, azt miért nem ellenőrzi a rendőr?
Mert a fához be kellene mutatnia a vágási engedélyt. Akkor is, ha a saját fáját vágta!
Mert ahhoz is engedély kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mr. Dickinson, 2016.08.30 16:16

Na, ezt megint valaki az 5. kerületi irodából írta, és életében nem vett tűzifát. Maximum a kerti grillezésre, ott meg begyújtották három gyújtóssal, ami sikeresen átégette az acéllemezt is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html