BUX
38854

Üdülési csekk vagy kártya? Ön melyiket választaná?

Az elmúlt napokban csak növekedett a bizonytalanság a munkaadók körében annak kapcsán, hogy a jövő évi cafeteria tervezésekor hogyan számoljanak az új elemnek számító Széchenyi Pihenő Kártyával vagy a régi, jól bevált üdülési csekkel.

NAPI, 2010. december 3. péntek, 15:01

Az elmúlt napokban egy átlagos, a 2011-es cafeteria rendszerét rohamtempóban tervezgető munkáltató csak kapkodhatta a fejét, amikor a juttatási kínálatot szerette volna összeállítani a dolgozói számára. Már-már úgy tűnt, hogy a szokott időben ismertek az adótörvények, megérkezett az új minimálbérről is az információ, de az üdülést, pihenést segítő juttatási elemek körül nagy bizonytalanság keletkezett - véli Fata László, cafeteria-szakértő.Máthé Réka, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetője a szakembernek elmondta: valóban igaz, hogy nyár óta 63 alapítvány - köztük az MNÜA - átszervezésén munkálkodik a kormány, de ez nem jelenti azt, hogy a csekket ne lehetne 2011-ben kiadni a dolgozóknak. Hozzátette: természetesen a munkavállalók a 2010-es évhez hasonlóan fogják tudni felhasználni ezt a juttatásfajtát, melyet az SZJA 2010. évi CXXIII. számú törvényének 2011-re vonatkozó béren kívüli juttatásokat szabályozó paragrafusai biztosítanak. Mivel azonos (19,04 százalékos) adózási körben nyújtható a Széchenyi Pihenő Kártya és az Üdülési csekk és előreláthatólag lesznek közös felhasználási területei, ezért a Cafeteria TREND magazin december 2-án megkérdezte a hírlevél olvasót, ők melyik juttatással tervezik a 2011-es cafeteria rendszerüket.

A 148 munkáltatói válaszból az látszik, hogy az elmúlt napokban csak növekedett a bizonytalanság. A hírek, a Széchenyi Pihenő Kártya éppen kialakuló törvényi környezete hatására a válaszadók majdnem 13 százaléka bizonytalan.
Forrás: Cafeteria TRENDAzok a cégek, amelyek egyik juttatást sem adják jövőre, főleg azzal indokolják döntésüket, hogy a rendelkezésükre álló forrásból már nem telik az étkezési támogatás felett más juttatások kiadására.Az új kártya mellett a válaszadók szerint a várhatóan alacsonyabb költség, és kevesebb adminisztráció szólna és az, hogy tovább bővíthető vele a cafeteria-rendszer kínálata. Egy magasabb juttatási keretösszegnél kedvező a munkavállalók számára, ha sok lehetőség nyitott számukra, hiszen így könnyebb az egyénenként legkedvezőbb csomagot összeállítani.Az üdülési csekk 2011-es juttatása mellett az ezt használni kívánó 62,2 százaléknyi válaszadó fő érvként az fogalmazta meg, hogy míg az új kártya körül sok a bizonytalanság, addig az üdülési csekk a dolgozók által kedvelt, ismert, megszokott juttatásfajta, melyet ők széles körben, vidéki kis elfogadóhelyeken is fel tudnak használni.Az új kártya bevezetése tehát nem csak abban hoz majd új feladatot, hogy a munkáltatók megismerjék ennek szabályozási hátterét, felhasználhatóságát, hanem mindezt az információt el kell juttatni a munkavállalókhoz is.