Ugrott a kartellvád! A GVH 3,5 évig vizsgálódott

Három és fél év után a GVH úgy ítélte meg, nincs bizonyítva a cukoripari vállalkozások elleni kartellvád, ezért megszüntette a velük szemben indított eljárást. Döntését az is befolyásolta, hogy ősszel a parlament jelentősen szűkítette a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos kartellezés miatti szankcionálási lehetőségeket.
NAPI, 2012. december 21. péntek, 11:36
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette a Magyarországon érdekelt cukoripari vállalkozásokkal szemben indított eljárását. Az eljárást 2009. május 12-én indították az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. és a Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt. ellen, majd 2010 áprilisában bevonták a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt.-t és az Eurosugar S.A.S.-t is, mert a GVH valószínűsítette, hogy a vállalkozások 2003 és 2009 között rendszeres tárgyalásokat folytattak piaci magatartásuk összehangolása érdekében. A feltételezések szerint a tárgyalások és a megállapodások kiterjedtek a cégek által értékesített cukor árának megállapítására, a vállalkozások ipari és kiskereskedelmi vevőinek egymás közti felosztására és a vállalkozások által értékesített mennyiségekkel kapcsolatos információk megosztására - áll a GVH közleményében.

A GVH azonban a beszerzett bizonyítékok alapján - azok számára, jellegére, egymással való ellentmondásaira figyelemmel - úgy ítélte meg, hogy nincs kellően alátámasztva a feltételezett kartell, s az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, ezért bizonyítottság hiányában az eljárást megszüntette.

Az eljáró versenytanács döntésében utalt arra is, hogy a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény 2012. november 28-án hatályba lépett módosítása jelentősen szűkítette a mezőgazdasági termékek vonatkozásában történő kartellezéssel kapcsolatos jogsértések szankcionálásának lehetőségeit. Az ezen jogszabály értelmezésével kapcsolatos bizonytalanságok is azt indokolják, hogy a hatóság az eljárás folytatására ne fordítson további erőforrásokat, tekintettel arra, hogy azok hatékony és célszerű felhasználása közérdek - írta a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK