Elege lett a hatóságnak az egyik vezető hazai webáruházból

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az www.alza.hu-t működtető cégekkel szemben, mert úgy véli, hogy a weboldalon agresszív értékesítési módszert alkalmaznak, amellyel megsérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát - adta hírül a GVH.
Domokos Erika, 2020. május 5. kedd, 09:14
Fotó: Stocksnap - A kép illusztráció.

Az Alza.hu Kft. és az Alza.cz a.s. 2015. szeptember 3. óta olyan tájékoztatásokat tesz közzé a www.alza.hu weboldalon népszerűsített egyes termékeknél, mint például: Jelenleg X ügyfél érdeklődik a termék iránt, vagy A héten X ügyfél vásárolta meg ezt a terméket, vagy Ma X ügyfél vásárolta meg ezt a terméket.

Valószínűsíthető, hogy a fenti állítások - esetenként a termékeknél megjelenő más tájékoztatásokkal együtt, például: Utolsó X db ezen az áron, Az akció X napon belül véget ér, Kiárusítás - tartalmuk és vizuális megjelenítésük összhatása által alkalmasak arra, hogy a fogyasztó döntését sürgessék az adott termék megvásárlására - írta közleményében a GVH.

A www.alza.hu weboldalon alkalmazott kommunikációs gyakorlat valószínűsíthetően alkalmas olyan pszichés nyomásgyakorlásra, amely a döntési folyamat zavarásával jelentősen korlátozhatja a fogyasztó választási szabadságát, illetve lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára az érintett áruval kapcsolatosan. Így őt olyan ügyleti döntésre késztetheti, amelyre egyébként nem szánta volna rá magát.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható - közölte a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.07 11:03

Mind ugyanígy működik, sőt, mêg az MLM értékesítés is.
Meg jónéhány üzletkötő. Most írd alá itt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csavardi, 2020.05.07 10:05

Terelés .
Valamelyik csókos konkurens cégnek lett elege, hogy sokkal jobb árakon forgalmaznak szinte mindent,óriási a választékuk és letarolták a piacot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html