Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy tanulópilóta március 20-án végzett tanulórepülést a Békéscsabai Repülőtér légterében egy oktatópilóta jelenlétében. A légtérben ekkor két másik légi jármű is repült - írják a kiadott közleményben.

A vádlott a repülőtér kifutópályájától mintegy 7 kilométerre fekvő tanyájának egyik emeleti szobájában tartózkodott, amikor 22 óra 15 perc körül észlelte a közeledő repülőgépeket. A férfi a nyitott ablakon keresztül, egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal, legalább 3 alkalommal, célzottan a tőle 5-6 km távolságra lévő, nagyjából 400 méter magasságon repülő, a tanuló által vezetett repülőgép irányába világított.

A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a tanulópilóta szemét, amely káprázni kezdett, éleslátása időlegesen megszűnt, még a repülőgép műszereit sem tudta leolvasni, így a repülőgépet nem tudta tovább irányítani, az oktatónak kellett azt átvenni.

A vádlott által használt lézeres irányzék zöld fénye szembe világítva 5-6 kilométer távolságból is alkalmas volt látászavar, szemkáprázás okozására, 56 méteren belül szemkárosodást okoz. A vádlott cselekményével a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette.

A Gyulai Járási Ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a férfival szemben

  • felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki,
  • kobozza el a lézerlámpát
  • és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250.000 forintos bűnügyi költség megfizetésére.