Ügyfelekért versengő bankok - kiderült, melyik a legolcsóbb

Attól is függ melyik bank nyújtja a legolcsóbb szolgáltatást, hogy mennyit keresünk – derül ki a Bankmonitor.hu országos hálózattal rendelkező bankokat érintő felméréséből.
NAPI, 2013. január 16. szerda, 10:52
Fotó: Napi.hu

"Már a minimálbérből élők is évi több mint tízezer forinttal csökkenthetik banki költségeiket a megfelelő választással, az átlagos jövedelemmel rendelkezők közel 25 ezer forintot, az ennél többet keresők pedig 28 ezer forintot takaríthatnak meg évente" - sorolja a felmérés legfőbb megállapításait Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. A kutatás szerint más-más bank számít a legolcsóbbnak a minimálbérrel, az átlagos, illetve a magas jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára..

A minimálbérrel rendelkező ügyfelek a legkisebb havi banki költséggel a Sopron Banknál számolhatnak (Bázis számla: 432 forint), amíg a második legkedvezőbb az AXA Bank (Kamathozó számla: 520 forint) lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az UniCredit Bank (Privát számlacsomag: 562 forint) áll.

Az átlagos jövedelmet feltételező csoportnál már megjelennek az "ingyenes" számlák, amelyek bizonyos kritériumok teljesítése (általában havonta 150 ezer forint jóváírása a számlán) esetén bizonyos banki tranzakciókat díjmentesen kínálnak. Ebben a kategóriában a legolcsóbb bank a K&H Bank (Zéró bankszámla: 630 forint), a második a Citibank (TOP díjcsomag: 715 forint), amíg a harmadik az Erste Bank (SzuperNulla számlacsomag: 740 forint) lett. A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az "ingyenes" bankszámlák ritkán ingyenesek valóban: általában fizetni kell az idegen banki ATM-ből való készpénzfelvételért, de a bankkártyának vagy az SMS szolgáltatásnak is van díja.

Az átlag feletti jövedelemmel rendelkező banki ügyfeleknek a legkisebb költséget a Citibank (TOP díjcsomag: 965 forint) biztosítja. A képzeletbeli dobogó második fokán az Erste (SzuperNulla számlacsomag: 1 158 forint), míg a harmadik fokán az K&H Bank (Zéró bankszámla: 1 326 forint) áll. Itt a sorrenden nem csak a megnövekedett tranzakciók változtattak, de sok esetben a dombornyomott kártya díja is döntő volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2013.01.17 13:26

@USE: úgy tudom, a k&h-nál van havi számlavezetési díj, olyan 370/hó, ami 4400/év. A Gránitnál ez nulla!
A Gránitnál
-4x akárhonnan ingyen a pénzfelvét
-a dombornyomott kártya első évben nulla, utána 1000 alatt!
-nincs havi 150.000 és egyéb feltétel
-jobb a 6 havi lekötött kamat..

másrészt nekem nem kell a k&h, túl kék!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.17 11:00

@bogar511:

...a K&H-nál ingyen van a kártya is (igaz nem dombornyomott, de azt egy átlag polgár nem is használja ki a dombornyomott 4000/év)
-Nincs tranzakciós adó
-Minden utalás, megbízás, csoportos beszedés ingyenes
-A legolcsóbb SMS díja van a piacon
-4* itt is felvehető saját ATM-ből ingyen
-A havi 150,000 ft akár 4 utalással is teljesíthető

Nem is az a lényeg melyik a legolcsóbb!
A lényeg, hogy nincs verseny.
A bankok kartellben dolgozhatnak bárhol Magyarországon.
Mi a fő oka?
A társadalom lusta a pénzügyeihez. A megszokott OTP-s LAFO-tól nem tudnak szabadulni, pedig messzemenőkig a leges-legdrágább. A szegény és buta ember a drága éjjel-nappaliban vásárol kényelemből és megszokásból.
A másik ok a kormányzat laza fegyülete ami mindezt lehetővé teszik számukra.
Harmadik az unió felügyeleti hiánya.

Pontosan az a sorrend, mint a devizaalapú forint hitelezésnél, ha a bűnösöket keressük:
1. Hitelfelvevő
2, Bankok
3, Kormányzat
4, Unió

Az első okért a szocializmus és az oktatás valamint a média felelős.
Mivel a többség nem is szeretné a változást, hiszen az munkával jár még jó ideig lehet a bankoknak áldozatokat szedniük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2013.01.17 10:23

@Drazsen: a Gránit bank nem készpénzes ügyletekkel foglalkozik. A készpénz szerepe eltűnik a bankvilágból, ezt felismerték. Ezért innovatív.
Gondolom, tudja, mi az. hogy webbank. Attól még bank.
azért 2 év alatt 6szoros növekedés nem semmi.

És a legjobb kondíciókat nyújtja.
Ezért támadja a többi mammut.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2013.01.17 10:03

@bogar511: Ja ezeket én is tudtam. Az elmúlt két évben nem voltam a West Endben, abban a vároban pedig ahol lakom nincs jelen. természetesen tudom, hogy 12 magyar városban van képviseletük. Ez nem azonos egy bankfiókkal, ez olyan körzeti megbízott jellegű dolog. Kp-s ügyeket nem lehet intézni,tehát egy bankfiók elemi funkcióját sem töltik be, ezért is nevezik őket csak képviseleteknek.

"Maga látott már olyan bankot, amelyik az első 2 évben nyereséges?"

Igen láttam, az első banki munkahelyem volt, az IBUSZ Bank.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2013.01.17 09:49

@Drazsen:

na persze a labancoknál nincs jelen. Maga ott él.
Sosem volt még a WestEnd-ben? és 12 magyar nagyvárosban?

A MasterCard – Az év leginnovatívabb bankja 2012 díjat idén a szakértői zsűri a GRÁNIT Banknak ítélte. Az erről szóló elismerést a mai napon adta át Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója Hegedüs Évának, a GRÁNIT Bank alelnök-vezérigazgatójának.

A Bank 2 éve múködik. Maga látott már olyan bankot, amelyik az első 2 évben nyereséges? Ez a bank idén az lesz!

Tulajdonosa Demján Sándor.

A legjobb kondíciókkal! Ezért hallgatnak róla a többiek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html