Ügyvédek ellen is vádat emeltek - cégtemetőt működtettek

A Heves Megyei Főügyészség 13 személy - köztük két ügyvéd - ellen emelt vádat azért, mert közreműködtek 50 magyarországi vállalkozás fiktív adásvételében. Az ügy egyes vádlottjai ellen ugyanilyen vagy hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntető eljárás indult, amelyek egy része mostanra jogerősen az elkövetők felelősségre vonásával befejeződött - közölte a főügyészség.
Domokos Erika, 2020. március 25. szerda, 09:06
Fotó: Getty Images

A Heves Megyei Főügyészség vádirata 52 vádpontban részletezi a nyomozás során beszerzett bizonyítékokkal igazolt tényállást. E szerint az ügy I. rendű vádlottja volt az ötletgazda, akinek irányításával a bűncselekmény-sorozat megvalósult. Két vádlott elsődlegesen a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőkként a nevüket adták a jellemzően a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Az ügy három vádlottja olyan korábbi cégtulajdonos, aki nem csak eladta a vállalkozását, de abból előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett a maga számára - írta közleményében a főügyészség.

Az I. rendű vádlott volt az, aki a vádbeli időszakban, 2009 és 2013 között - mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzéshez fogott volna - köz-, illetőleg szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, amely tevékenysége során újsághirdetésekben keresettet megvételre "adóssággal terhelt" vállalkozásokat az országban. A jelentkezők számára azután olyan vevőket közvetített, akik hajlandóak voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, illetőleg megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését.

Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségekkel küzdöttek, ezért néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat, de később - a felszámolási vagy kényszertörlési eljárások megindításáig - egyáltalán nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, azoknak csupán névleg voltak vezető tisztségviselői. Mindezért a szervező 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kért az eladóktól, amiből ügyletenként 50 ezer forintot fizetett a munkájuk során jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10-30 ezer forontot az új "cégtulajdonosoknak" - írta a főügyészség.

A főügyészség többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a 13 vádlottat, valamint - ezzel halmazatban - nagyobb, illetve jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével is a korábbi cégvezetőket.

A letartóztatásban lévő I. rendű vádlott és az egyik eljáró ügyvéd esetében az ügyészség végrehajtandó, további négy vádlott esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Hét vádlottal szemben a vádhatóság pénzbüntetést indítványozott, és többek esetében indítványt tett arra is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket a gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője foglalkozástól - olvasható Szalóki Zoltán főügyész közleményében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK