Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa egyik vezető üzleti iskolája tegnap mutatta be új székhelyét. Az idén közel 500 hallgatót fogadó egyetemet viszonylag kevesen ismerik, pedig már 1993 óta működteti budapesti campusát. A hat franciaországi és egy, sanghaji fiókintézettel is rendelkező ESSCA-t a Financial Times a világ legjobb üzleti iskolái (business school) közé választotta tavaly. A patinás, 1909-ben alapított egyetem új székhelyét az intézet főigazgatója, Catherine Leblanc avatta fel.

A kizárólag francia diplomákat kibocsátó, de angol nyelven oktató ESSCA budapesti megjelenése a komoly hagyományokkal rendelkező magyar-francia kapcsolatoknak köszönhető, és az 1993-as indulásban komoly szerepe volt a két ország kereskedelmi kamarájának is - fejtette ki kérdésünkre az intézmény vezetője. Az ESSCA School of Management negyedszázaddal ezelőtt 20 diákkal és néhány oktatóval indult, de hamarosan már Közép Európából, sőt a Távol-Keletről is fogadott hallgatókat.

Az angol nyelven folyó oktatásban az elméleti tárgyak mellett fontos szerep jut a gyakorlati képzésre is, így olyan tanárok oktatnak Budapesten, Franciaországban és Kínában is, akik az elméleti tudás mellett a mindennapi üzleti életben szerzett tapasztalataikat is képesek megosztani hallgatóikkal. Leblanc szerint éppen ez különbözteti meg az ESSCA-t a többtucatnyi hasonló franciaországi intézettől. A gyakorlati képzést francia és más nemzetiségű multinacionális vállalatokkal együttműködve valósítják meg - ezek közül az EY-t és a Magyarországon is aktív Auchan áruházakat emelte ki.

Erős oktatási és kutatási együttműködést alakítottak ki a franciaországi, magyar és kínai társintézmények között - tette hozzá a főigazgató, aki büszke rá, hogy összesen 130 főállású oktató és számos vendégtanár tartozik az ESSCA kötelékébe. Négy kutatóközpontot is létrehoztak - a legújabb éppen itt Budapesten, a Budapesti Corvinus Egyetem tőszomszédságában most felavatott campuson működik.

A magánegyetem élvezi a francia kormány anyagi támogatását, de az innen érkező pénzt csak hét százalékát teszi ki a működési költségeknek. Jelentős mértékben támaszkodnak szponzorokra és a hallgatók tandíja is jelentős. Ez utóbbi egy évre vetítve 9000 euró (mintegy 2,9 millió forint), de a kiterjedt ösztöndíjprogramnak köszönhetően az európai országokból érkező és az ázsiai hallgatók jó része tandíjmentességet élvez. A magyar fiókintézmény vezetője Deli-Gray Zsuzsa ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az ESSCA a magyar kormány támogatását is élvezi, működését az Oktatási Hivatal pedig részletes vizsgálatot követően teljes egészében engedélyezte az egyetem működését.

A fotó forrása: ESSCA.