Új állami bank jöhet létre - a kormány dönt a Webbankról

Ha minden a tervek szerint halad, 2013 második felében indulhat el a kizárólag az interneten működő, állami-civil összefogással tervezett Webbank, amelyhez hatmilliárd forintra lenne szükség - írta a Népszabadság.
NAPI, MTI-Eco, 2013. január 2. szerda, 07:59
Fotó: Napi.hu

Körtvélyessy László, aki miniszteri biztosként irányítja a tervek szerint civil és állami összefogással létrejövő pénzintézetet, a lapnak elmondta: jelenleg a koncepció kidolgozásán, véglegesítésén dolgoznak, ha ez megvan, várhatóan egy-két hónapon belül dönthet a kormány arról, hogy az állam megalapítja-e a Webbankot.

A jogszabályi háttér megvan ahhoz, hogy az állam részesedést szerezzen a Webbankban vagy bármely más pénzintézetben. A parlament decemberben elfogadta az államháztartásról szóló törvény módosítását, amely kiegészült azzal a szabállyal, hogy az állam az alaptőke felemelésével, a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított előirányzat terhére tulajdonosi részesedést szerezhet magyarországi székhelyű bankokban.

Az induláshoz és a megfelelő stabilitás biztosításához hatmilliárd forint tőkére van szükség - mondta a miniszteri biztos. Amennyiben a kormány a Webbank mellett dönt, először létrehozza a pénzintézetet és befizeti a rá eső közel hárommilliárd forintot, majd ezt követően indulhat a civil tőkegyűjtés, amiben a magánszemélyek és vállalkozók mellett önkormányzatok és külhoni magyarok beszállására is számítanak. A miniszteri biztos szerint a működéshez szükséges forrásokat akár kötvénykibocsátással vagy szindikált hitelből is fedezni lehet majd.

A Webbank létrehozásának ötlete még 2011 októberében, a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban merült fel - írta a Népszabadság. Az elsősorban az interneten szerveződő, devizahitelesekből álló Hiteltársulás alapítói ekkor szembesültek azzal, hogy több ezer adós összefogva, együtt sem tud előnyösebb feltételek, alacsonyabb kamat mellett forinthitelt szerezni meglévő tartozásának kiváltásához, ahogyan azt eredetileg szerették volna. Ezért azon kezdtek el gondolkozni, miként lehetne létrehozni egy saját "fapados", fiókhálózat nélkül, kizárólag az interneten keresztül működő bankot, amely segítséget nyújthatna a devizahitelek kiváltásához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.02 13:41

Nem csak az interneten kell létrehozni ,hanem a klasszikus bankrendszerben is ....,hajrá ,már így is késő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.02 11:29

"... a működéshez szükséges forrásokat akár kötvénykibocsátással vagy szindikált hitelből is fedezni lehet majd."

Hacsak úgy nem...

Majd a bankok megfinanszírozzák, ha az állam garanciát vállal az 6-8 %-os kamatra.

A kötvénykibocsátásnál meg az E-Star eset lebeghet mindenki szeme előtt.

De legyen...

A bank működési költségei eszerint úgy indulnak, hogy kamatkiadással számolhat olyan évi 60-200 millió értékben.

Akiket ez még érdekel, s nem maradtak meg a lózungoknál, azok számára mondom: ilyen feltételek mellett életképtelen a pénzintézet.

Kivéve, ha a tulajdonosok újabb tőkével szállnak be, vagy a bank maga kezd olyan üzletekbe, amelyekkel kitermelheti a hatalmas kötelezettségeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html