BUX

Új állami bank jöhet létre - a kormány dönt a Webbankról

Ha minden a tervek szerint halad, 2013 második felében indulhat el a kizárólag az interneten működő, állami-civil összefogással tervezett Webbank, amelyhez hatmilliárd forintra lenne szükség - írta a Népszabadság.

NAPI, MTI-Eco, 2013. január 2. szerda, 07:59

Körtvélyessy László, aki miniszteri biztosként irányítja a tervek szerint civil és állami összefogással létrejövő pénzintézetet, a lapnak elmondta: jelenleg a koncepció kidolgozásán, véglegesítésén dolgoznak, ha ez megvan, várhatóan egy-két hónapon belül dönthet a kormány arról, hogy az állam megalapítja-e a Webbankot.

A jogszabályi háttér megvan ahhoz, hogy az állam részesedést szerezzen a Webbankban vagy bármely más pénzintézetben. A parlament decemberben elfogadta az államháztartásról szóló törvény módosítását, amely kiegészült azzal a szabállyal, hogy az állam az alaptőke felemelésével, a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított előirányzat terhére tulajdonosi részesedést szerezhet magyarországi székhelyű bankokban.

Az induláshoz és a megfelelő stabilitás biztosításához hatmilliárd forint tőkére van szükség - mondta a miniszteri biztos. Amennyiben a kormány a Webbank mellett dönt, először létrehozza a pénzintézetet és befizeti a rá eső közel hárommilliárd forintot, majd ezt követően indulhat a civil tőkegyűjtés, amiben a magánszemélyek és vállalkozók mellett önkormányzatok és külhoni magyarok beszállására is számítanak. A miniszteri biztos szerint a működéshez szükséges forrásokat akár kötvénykibocsátással vagy szindikált hitelből is fedezni lehet majd.

A Webbank létrehozásának ötlete még 2011 októberében, a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban merült fel - írta a Népszabadság. Az elsősorban az interneten szerveződő, devizahitelesekből álló Hiteltársulás alapítói ekkor szembesültek azzal, hogy több ezer adós összefogva, együtt sem tud előnyösebb feltételek, alacsonyabb kamat mellett forinthitelt szerezni meglévő tartozásának kiváltásához, ahogyan azt eredetileg szerették volna. Ezért azon kezdtek el gondolkozni, miként lehetne létrehozni egy saját "fapados", fiókhálózat nélkül, kizárólag az interneten keresztül működő bankot, amely segítséget nyújthatna a devizahitelek kiváltásához.