Új belső szabályzat szerint működik a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szeptembertől új szervezeti és működési szabályzat szerint végzi feladatait, a változás célja az, hogy hatékonyabb legyen a felügyeleti munka - közölte a felügyelet.
MTI-Eco, 2010. szeptember 1. szerda, 14:15
Fotó:

A közlemény szerint a változások lehetővé teszik azt is, hogy a pénzügyi intézményeket magas színvonalon ellenőrizze a PSZÁF, s hangsúlyosan védje a fogyasztók érdekeit.

A közlemény emlékeztet arra, hogy július elején a PSZÁF élén vezetőváltás történt, módosult a felügyeletről szóló törvény, illetve új elvárások fogalmazódtak meg a felügyeleti munkával kapcsolatban. A változások keretében az elnök munkáját immár két alelnök segíti, megosztva az ellenőrzési és a fogyasztóvédelmi feladatokat, s a korábbiakhoz képest egyértelműen elkülönül a vizsgálati és a jogérvényesítési terület.

A szervezeti átalakulás lehetővé teszi az átfogó piaci ellenőrzéseket, a helyszíni vizsgálatok erősítését és a különböző piaci szereplők, például a közvetítők egységes kezelését. Emellett a PSZÁF az eddigieknél aktívabban vesz részt a pénzügyi szektorra vonatkozó szabályozási munkákban.

Az új struktúra révén megerősödött a fogyasztóvédelmi szakterület, egyértelműbbé váltak a hatáskörök és a feladatok. A határozottabb, kezdeményezőbb felügyeleti szerepvállalás az érdemibb, eredményesebb fogyasztói érdekvédelmet szolgálja - áll a közleményben.

A PSZÁF közölte azt is, hogy fokozott figyelemmel kíséri a piaci történéseket, s hangsúlyt kap a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése, a fogyasztók tájékoztatása is. Egyablakos ügyfélszolgálat jött létre, amely segíti a lakossági panaszok, észrevételek és kérelmek alapos, pontos kezelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK