Új bizonyítási eszközzal álltak elő a Quaestor-perben

A fekete könyvelést egyértelműen bizonyító bizonyítási eszközt nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügyben - adta hírül a főügyészség.
Domokos László, 2017. március 1. szerda, 09:52
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügy február 28-án tartott tárgyalásán új tárgyi bizonyítási eszközt csatolt be a bíróságra: az úgynevezett Számlakövető elektronikus rendszert.

Ezt a Quaestor ügytől elkülönített, pénzmosás bűntette miatt a Készenlét Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál jelenleg is folyamatban lévő nyomozás során sikerült a kirendelt szakértőnek teljes körűen helyreállítani. A számlakövető azonban a már vád tárgyává tett cselekményeknek is fontos bizonyítéka - véli a főügyészség.

A Számlakövető elektronikus rendszert használták 2000. július 1-től a Quaestor-csoportnál valamennyi bizonylat, továbbá a szabályosan (bizonylattal) és szabálytalanul (bizonylat nélkül) végzett pénzmozgás (be- és kifizetés) nyomon követésére. Az elektronikus rendszer lekérdezési lehetőségeit használva - ahogy azt a tárgyaláson az eljáró ügyész be is mutatta - egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy a csoporthoz tartozó gazdasági társaságoknak egy adott időszakban ténylegesen milyen költsége merült fel, és azokat kifizették-e, ha igen mikor, milyen módon. A rendszerrel ugyanilyen egyszerű azt is megállapítani, hogy mikor, ki vett fel bizonylat nélkül készpénzt.

Az új tárgyi bizonyítási eszköz illeszkedik a bírósági szakban lévő ügyben egyébként is nagy számban rendelkezésre álló további bizonyítási eszközök sorába - fogalmazott Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

HOZZÁSZÓLÁSOK