Felemás évet zárt a magyar cégvilág 2012-ben: amíg az év első hónapjaiban az egekbe szökött a cégalapítási kedv (havi 5-6 ezer), addig a márciusban érkező szigorúbb cégalapítási feltételek miatt áprilistól a mélybe (havi két-háromezerre) zuhant az új bejegyzések száma. Az Opten szerint a tendencia lassú emelkedést mutat, és idén várhatóan visszatérünk a korábban jellemző 4000-es havi értékekhez.

Az első félévben ezzel párhuzamosan soha nem látott végelszámolási dömping tizedelte a vállalkozásokat, ami közel a duplája volt a tavalyinak - 19 ezer a 11 ezerrel szemben. Az év második felében azonban csökkenni kezdett mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma, amely mögött - a cégalapítási kilengésekhez hasonlóan - jogszabályi változások húzódtak meg, a cégtörvényből ugyanis kikerült a kényszer-végelszámolás intézménye, és helyét a kényszertörlés vette át.

Rekord mennyiségű cég tűnt el

A cégstatisztikai fordulatokban bővelkedő év utolsó negyedévére maradt a fekete leves, hiszen látványosan megugrott a törlések száma - olvasható az Opten közleményében. Míg 2010 utolsó negyedévében 6438 cég szűnt meg, 2011 hasonló időszakában pedig csak 5895, addig a mögöttünk álló három hónapban 9418 társaságot töröltek a cégbíróságok. "Úgy gondoljuk, hogy a negatív rekord mögött részben ugyan átmeneti, döntően azonban tartós jelenségek húzódnak meg, ezért 2013-ban tovább fog emelkedni a megszűnések száma" - véli az Opten igazgatója. Átmeneti ok lehet, hogy a korábbi kemény hatósági fellépés nyomán megindult eljárások végeredménye mostanában emelkedik jogerőre, ezért sok céget törölnek a hatóságok. Tartós tényező lehet azonban az igazgató szerint, hogy lassan befejeződnek az első kényszertörlési eljárások, amelyekkel a hatóságok a kisebb-nagyobb adósságokkal magukra hagyott, kiürített cégeket szeretnék kiszűrni a rendszerből.

"Azt mondhatjuk, hogy egy korábban nem látható, de sokak által ismert probléma válik most láthatóvá, az ugyanis, hogy nagyon sok virtuális cég szerepel működő cégként a nyilvántartásokban" - mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint ezek a cégek gazdasági értelemben megszűntnek, rosszabb esetben bedöntöttnek tekinthetők, tulajdonosaik azonban vagy sajnálják a pénzt a megszüntetésére, vagy úgy gondolják, kisebb-nagyobb fiktív tranzakciókra még jók lehetnek, ezért nem válnak meg tőlük. "A nagyszámú megszűnés ebben az értelemben kedvező tendenciát jelent, hiszen a hatóságoknak azt a törekvését igazolja vissza, hogy kiszűrjék a rendszerből a fiktív cégeket" - mondja Tóth Tamás.

A tisztulási folyamat mellett azonban érdemes kiemelni, hogy éves szinten a cégalapítások száma (38 ezer) még mindig jóval magasabb, mint a megszűnések száma (28 ezer). Ez egy felpörgő gazdaság esetében még jó előjel is lehetne, de az itthoni helyzetben - ahol egy év alatt a működő vállalatok közel 5 százaléka megszűnik - inkább elővigyázatosságra int Tóth szerint. Éppen ezért szerinte minden korábbinál indokoltabb a céginformációs szolgáltatások igénybevétele és a körültekintő tájékozódás az üzleti partnerek kiválasztásában és nyomon követésében.

Mit hozhat az idei év?

Az Opten szakemberei szerint a felszámolások száma 2013-ban előreláthatóan csökkenni fog, amire gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa. Ennél is nagyobb fordulat várható a végelszámolásoknál, ezek száma ugyanis akár 40-50 százalékkal is csökkenhet a kényszertörlés bevezetése miatt. Ezek azonban csak látszólag kedvező folyatok, ugyanis a törlések száma akár meg is duplázódhat 2012-höz képest.