Új díszvilágítást kap a Parlament - egymilliárdból

Az államalapítás ünnepére már új díszvilágítást kap az Országház. A Lisys Fényrendszer Zrt. augusztus 10-ig építi ki a dunai homlokzat, az alsó- és felsőházi tetők, a kupola és a kőtornyok világítását 606 millió forintból. A teljes beruházás meghaladhatja az egymilliárd forintot.
Domokos Erika, 2011. július 1. péntek, 15:30
Fotó: Napi.hu

Egymilliárd forintért kap új díszkivilágítást az Országház. A világítás kiépítésére kiírt közbeszerzési eljárást nettó 485 millió (áfával együtt 606 millió) forintos árajánlatával a Lisys Fényrendszer Zrt. nyerte el. A kivitelezésre a Közvillszer Kft. és a Gordiusz 95 Zrt. is nyújtott be ajánlatot - derül ki Országgyűlés Hivatala (OH) honlapján közzétett közbeszerzési dokumentumokból. A nyertesnek a Parlament dunai homlokzatának, az alsó- és felsőházi tetőzete, az épületvégi tető, a kupola és a kőtornyok világítását kell felszerelnie.

A teljes díszvilágítás megvalósításának értékét előzetesen nettó 900 millió forintra becsülte az OH, ebből a Lisys által elnyert munkáét 500 millióra. A további beruházásokra újabb, hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzést bonyolít le a hivatal - erre a közbeszerzési törvény lehetőséget ad, mivel kiegészítő munkáról van szó.

A BDK üzemeltet
A díszvilágítást a főváros és az Elmű tulajdonában lévő Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. üzemelteti majd, saját költségén. A BDK a főváros turisztikai szempontból vonzó épületeinek díszvilágítását általában a közvilágítással együtt, a téli időszámításkor éjfélig, a nyári időszakban pedig hajnali egy óráig kapcsolja be.

A Lisysnek augusztus 10-ig kell kiépítenie a világítást (a cég több mint hatszáz lámpatestet és fényforrást helyez ki), mégpedig a Hungaroproject Mérnökiroda Kft. tervei alapján. A mérnökirodát közbeszerzésen választották ki, a vállalkozási díja 30 millió forint volt. A homlokzati és tetőzeti elemek sárga fényű (nátriumlámpás) megvilágítást kapnak. A lámpatesteket lépcsőzetesen helyezik el, azokat az épület előtt a földbe süllyesztik vagy oszlopra szerelik, a homlokzatra, a tetőre és az erkélyekre helyezik.

A kivitelezést az OH saját beruházási keretéből, valamint abból a 470 millió forintból finanszírozhatja, amit - az Origó korábbi információi szerint - a teljesen átalakított Költségvetési Tanács 2010-es megtakarításaiból csoportosított át a kormány az OH-hoz. Ezen kívül a hivatal tavaly saját büdzséjében is megspórolt 185 millió forintot, amit a kormány engedélyével idén felhasználhat.

A Parlament új világításának kiépítését turisztikai okokkal indokolják, hogy "az este is egyensúlyt tudjon tartani a Budavári palota és Mátyás templom - Halászbástya látványával", és a Kossuth térre érkező vendégeket kellemes esti kép fogadja - áll a tervezési szerződés műszaki leírásában. A díszvilágítás soha nem épült ki teljesen, ennek részben oka az épület folyamatos rekonstrukciója. Eddig csak a kupola volt megvilágítva, nem túl jó minőségben (a világítást még az 1970-es években alakították ki). Az épület dunai oldalának felújítása 2009-ben befejeződött, így elhárult az akadálya annak, hogy a Duna felőli fényfüggönyt megtervezzék. (Tíz évvel ezelőtt foglalkozott egy tanulmány az Országház díszvilágításával, de megvalósítási terv akkor nem készült.)

Az elvégzendő munkák, eszközök szállítása:
- járdaburkolatok bontása (740 méteren)
- útátfúrás (20 méteren)
- járdaburkolat helyreállítása (1670 méteren)
- támfal átfúrás (55 támfalnál)
- horony készítése kőfalon (60 méteren)
- süllyesztett akna kialakítása (négy akna)
- védőcsövek elhelyezése (2770 méteren)
- kábelek fektetése (8530 méteren)
- lámpatesttartó szerkezet (408 darab)
- elosztó és kapcsoló berendezések (182 darab)
- kötődobozok (200 darab)
- lámpatestek és fényforrások (606 darab)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.07.04 07:23

Nem lehet elkölteni pénzt úgy hogy ne lenne esetleg száz,talán még jobb helye is.
A Duna-Tisza csatornát szerintem elkezdték még a háború előtt,talán még a Rákosi rendszerben is foglalkoztak vele.Szóval valami földmunka már meg van.Az ötlet nem rossz,érdemes lenne egy költségvetést készíteni.De ha a négyes metróra gondolok,akkor felejtős.
A hajléktalanokról.Itt ahol én élek szinte szálloda van nekik,igaz a befogadó képessége 20 fő.(kb négy éve épült,sok szállás a nyomába sincs.)
Láttam egyszer áruszállító konténereket alakítottak át számukra,szinte városokat építettek ebből.Talán ez lenne az első lépés.Mindenkinek fedelet a feje fölé!És egyszeri meleg ételt!De jó lenne ezt elérni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mjanos, 2011.07.03 21:56

@GELI: Ami még szerintem nagy hasznot hozna, ha a Duna-Tisza csatornát úgy, ahogy megálmodták a terveket anno, azt leporolnák és kiépítenék. Hajózható formában, és onnan egész a szerb határig öntöző csatornákat lehetne kiépíteni. Ugyanis a leggyorsabban a középső országrész fog elsivatagosodni az okosok szerint, így viszont minden nm-t művelés alá lehetne vonni. A munkahelyteremtésről már nem is beszélve. Megint itt lenne Európa éléskamrája.

Hm, tényleg:) Milyen messzire "elvilágít" ez a parlamenti díszkivilágítás:))

(értem ezt a sok felvetett témára).

Hajléktalan kérdés: Bécsben egy prgm. keretében sikerült hajléktalanokat visszaterelni a normál mederbe. Az m1-en mutatták, hogy az ürgének - ha jól emlékszem, állami bérlakás volt - sikerült egy 1 szobás garzont bérbe venni, internetezett a számítógépén és dolgozni járt. Megköszönte a lehetőséget.

Megalodon, GELI: igaz, hogy a parlagfű tépkedés nem termel "dzsídípít", de az is fontos, sőt. Ha jól látom a hírekben - szinte minden héten - áradások, özönvizek, belvizek pusztítanak. A vízelvezető csatornákat miért szántották be a földművesek, vagy miért nem gondozza senki?
Hány hektáron alakultak ki új tavak tavaly?
Ezzel is foglalkozni kell és ha másképp nem megy, bizony közmunka (kényszermunka) keretében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.07.03 12:53

@megalodon: A kormány feladata, hogy elejét vegye ennek, ne pedig kifejezetten bátorítsa! (kuncze-demszky) Tehát: tisztálkodás és közmunka!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.03 12:15

@bogar511: Mivel 5-6 év az átlagos tulélési idejük ezért Te ott lényegében halálraitélteket látsz, szóval nem egy vidám jövő vár rájuk, nem azért isznak, mert a múltat akarják elfelejteni, hanem mert a jövőjüket nem akarják tudni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.07.03 11:22

Emlékeztek, mikor kuncze meghirdette a 'megélhetési bűnözés' programot! Akkor sok embernek elment a kedve a munkától, és azóta sem jött vissza! Nem állítom, hogy mindegyik hajléktalan ilyen, de jelentős számuk igen! Undorító, mit művelnek néhány helyen! Az utcán végzik a dolgukat, sosem tisztálkodnak, de ital mindig van náluk. Igazi fertőzési gócok! Ha 'Nyugaton' !!!chris69!!! így megjelenne egy BÁRHOL, azonnal kizsuppolnák! chris69, maga vagy szándékosan nem mond igazat, vagy vak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html