Új eljárás indult a szélerőműpark ügyében

Új környezetvédelmi eljárás indult a Fürged Szélerőmű Kft. által a Tolna megyei Fürged térségében tervezett szélerőműpark ügyében egy környezetvédelmi egyesület fellebbezése nyomán.
MTI-Eco, 2012. szeptember 17. hétfő, 18:26
Fotó: Napi.hu

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség honlapján közzétett dokumentum szerint a Magas-Bakony Környezetvédelmi Egyesület és két felsőnyéki magánszemély kérte az országos főfelügyelőségtől az előzetes vizsgálati eljárást lezáró határozat visszavonását.

A Veszprém megyei, lókúti székhellyel működő egyesület - a szervezet honlapján olvasható - fellebbezésben elsősorban azt kifogásolta, hogy a szélerőművek zajkibocsátása a cég által megadott 104 decibelnél lényegesen nagyobb. Az egyesület a kft. által eredetileg tervezett 33 széltorony összesen 126 megawatt teljesítményére alapozta állítását.

A Fürged Szélerőmű Kft. jelenleg 16 szélerőművet tervez felépíteni a Tolna megyei Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék külterületén; a zöldhatósághoz benyújtott dokumentumok szerint 1,8-,2,8 megawatt teljesítményű erőműveket építenének fel, a szélpark összteljesítménye várhatóan 28,8 és 36 megawatt között lesz.

Emmanuel Simon, a portugál hátterű cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: vitatják az egyesület állítását, az általuk közölt adatok független méréseken alapulnak. Hozzátette: a tervezett szélerőművek számát technikai okokból csökkentették a felére. A cégvezető közölte: becslésük szerint a szélerőműpark építése két-három év múlva kezdődhet, a beruházás összértéke mintegy 40-45 millió euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2012.09.25 11:22

@brunn: A baj az, hogy a környezetvédők a maguk okozta hatalmas gazdasági és nem mellékesen környezeti károkból sem tanultak (dunai vízlépcső ügye) és a tudatlanok bátorságával, Don Quijote módjára rohamoznak most a mai kor szélmalmai ellen. Nem lenne ártalmas, ha esetleg hozzáértő civileket is megkérdeznének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2012.09.25 10:41

A felnőtt lakosság min. 80%-ánál egy egyszerű százalék számítás is megoldhatatlan feladat. A logaritmusról ugyan hallottak (mert tananyag volt), de ezt "összehozni" a hang fizikájával, úgy látszik kizárt.
A hiányos (csapnivaló!) természettudományos műveltség hoz össze nagy baromságokat, mint jelen esetben is.
Ezen inkább sírni kellene (vagy kínunkban röhögni?)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.09.18 00:41

Itt most a cikk szerzője vagy az egyesület megint nagyon hülye. Sem a széltornyok számának, sem a teljesítménynek önmagában nem függvénye a zajterhelés. Ha meg kikeresték egy 126/33=3,8 MW-os turbina zajosságát, és abból dB-ben összeadtak 33-at, akkor jó nagyot fogok röhögni, mert sem a hanghullámok fizikájáról, sem a logaritmikus skála természetéről nincs fogalmuk. De ez már csak hab lenne a tortán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html