Új érmék érkeznek - Ilyet még nem látott

Az MNB a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév keretében tízezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak kétezer forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki szeptember 5-én - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2016. szeptember 2. péntek, 15:12
Fotó: Napi.hu

Az emlékérmék a 2004-ben indított Magyar várak sorozat részeként jelennek meg, követve a Visegrádi, Diósgyőri, Munkácsi, Gyulai, Siklósi illetve a Kőszegi Jurisics-várat.

Az emlékérmék a várvédő Zrínyi Miklós és csapata hősies helytállásának állítanak emléket, a várkapitány híres kirohanásának 450. évfordulóján. Az emlékérmék különlegessége, hogy amellett, hogy úgynevezett mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak, az MNB-s kibocsátások történetében most először a mikro méretű írás díszítőelemként, különleges felületi struktúrával gazdagítja az érmeképet.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Az előlap fő motívuma a kezében buzogányt és kardot tartó Zrínyi Miklós páncélzatban megjelenített alakja, melytől jobbra a "ZRÍNYI MIKLÓS" és a "SZIGETVÁR VÉDŐJE" felirat olvasható. Itt találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is: a "MAGYARORSZÁG" felirat, a 10 ezer, illetve a 2 ezer forint értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó "BP." verdejel, valamint a "2016" kibocsátási évszám.

Forrás: MNB
Napi.hu

Az érme hátoldalán a Szigetvári vár déli oldalának ábrázolása látható, előterében a hajdanvolt csatatér a dédunoka Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művének mikro méretű írással meg-jelenített részletével, amelyben Zrínyi a kirohanásra buzdítja vitézeit:

"MA, VITÉZEK, ÉLTÜNKET EL KELL VESZTENI, ÉS MA MINDEN PRÓBÁNKAT LEPECSÉTÖLNI. MI VITÉZÜL ÉLTÜNK, VITÉZÜL MEGHALJUNK, TISZTESSÉGET NEVÜNKRE SZÁLLÍTUNK, MAI NAP SZÉPÉTI MINDEN ELMÚLT DOLGUNK. NEM HURCOL BENNÜNKET POGÁNY EB PÓRÁZON, NEM VISZ MINKET CSÁSZÁR KÖTVE TRIUMFUSON; VÉGSŐ ÓRÁNKON IS AZ TÖRÖK ROMOLJON, LÁSSA, KERESZTYÉNNEL HOGY AZ ISTEN VAGYON. MIVEL AZ TÜZ MIÁTT ITT NEM MARADHATUNK, MIHENT ISTEN ENGEDI AZ HAJNALT LÁTNUNK, KIMENJÜNK AZ VÁRBUL, ÉS OTT MEGMUTASSUK: KIK VOLTUNK ÉLTÜNKBEN, MOST IS AZOK VAGYUNK." IGY MONDA NAGY ZRÍNI, S AZ EGÉSZ VITÉZEK ÖRÖMMEL MONDÁSÁHOZ VALÁNAK KÉSZEK. SZÁLL MÁRS MINDENIKBEN, S AZ Ő VITÉZ SZEMEK BÁTORSÁGBAN VILLÁMNAK, MINT GYÉMÁNTKÜVEK. HANGAS ZÖNDÜLÉS LÉN AZ VITÉZEK KÖZÖTT, MINT MIKOR KEMÉNY SZÉL MEGFÚJA AZ ERDŐT. MINDENIK CSAK ALIG VÁRJA AZT AZ ÜDŐT, AZ MIKOR ISTENHEZ BOCSÁTHASSA LELKÉT."

Az idézet felületi struktúraként való megjelenítése unikum a jegybanki emlékérme-kibocsátás történetében. Az emlékérméket Szanyi Borbála tervezte, mesterjegye a hátoldalon, a vár ábrázolásába ágyazva található.

A tízezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A kétezer forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. A két érmetípus mérete azonos, átmérője 38,61 milliméter, széle recézett.

A tízezer forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a kétezer forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A tízezer forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5-5 ezer darab készíthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

joekiss, 2016.09.02 15:20

Ejnye-ejnye, hogyan lehetséges, hogy a magyar-török barátságra utalván, Szulejmán lemaradt az érméről??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html