Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tuzson Bence együttműködést sürgetett a szakmai kamarákkal, hogy közösen találják meg az átadható döntési lehetőségeket. Az állam nem avatkozhat be minden társadalmi viszonyba, a szakmai kamarák tevékenysége pedig nem szorítkozhat csupán igazolások kiállítására és nyilvántartások vezetésére - mondta az államtitkár. Véleménye szerint a szakmai kamarák és más köztestületek egységes jogi háttérszabályozással, egységes eljárásrendben, de jól elhatárolható feladatokat ellátva segíthetnék a közigazgatást.

A szakmai kamarák kibővített tevékenységének az állami adatvagyont jól hasznosítható adatokkal kell gyarapítania. Az adathasznosítás jelentőségét mutatja, hogy közigazgatást meghatározó folyamatok világszerte az adatvagyonok kiaknázásával függenek össze. Tuzson Bence az MTI szerint megjegyezte, hogy a kormányzati intézkedéseket az adatok is éppúgy segíthetik, mint a gazdasági döntéshozatalt. Példaként említette, hogy az építési engedélykérelmek számának változása társadalmi folyamatokat vetíthet előre, internetes keresési adatokból pedig egyes cégek az állami előrejelzéseknél is hatékonyabban mutatnak ki járványokat.

A gyors és egyszerű közigazgatás az embereket, az abból keletkező adatvagyon pedig az államot segíti, a jó kormányzásnak ezért a személyes adatok védelmével a lehető leghatékonyabban kell hasznosítania a közigazgatásban keletkező adatokat - mondta az államtitkár.

A hivatásrendi kamarák a demokratikus országok nélkülözhetetlen intézményei világszerte, hiszen jelentős feladatokat vállalnak át az államtól - mondta Balogh Zoltán, az MSZKSZ elnöke.