Új felszámolót kapott a Gyulai Húskombinát

A Gyulai Törvényszék hétfőn hivatalból felmentette a Gyulai Húskombinát Zrt. jelenlegi felszámolóját, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t - tájékoztatta Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese.
MTI-Eco, 2013. január 14. hétfő, 18:11
Fotó: Napi.hu

A Gyulai Törvényszék hétfői határozatában a csődeljárásról szóló törvény új szabálya alapján, hivatalból mentette fel a jelenlegi felszámolót, és egyben új állami felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki - közölte Zámbori Tibor. A felek nyolc napon belül fellebbezhetnek a Szegedi Táblabíróságon, azonban fellebbezésre tekintet nélkül a bírósági határozat előzetesen végrehajtható, az átadás-átvétel a régi és az új felszámoló között a határozat kézhezvételének napján elkezdődhet.

A kormány decemberben hozott döntést a stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárási rendjének módosításáról, ez alapján a felszámolási eljárást új állami szervezet végzi, az idén bejegyzett Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A Gyulai Törvényszék határozatában figyelmeztette a felmentett állami felszámolót, hogy haladéktalanul köteles az adós iratanyagát és vagyonát átadni a kijelölt új állami felszámolónak, közbenső mérleget készíteni, megbízható, valós képet adni az adós vagyoni helyzetéről - ismertette Zámbori Tibor. Az alelnök megjegyezte: a két felszámoló szervezet a végzés jogerőre emelkedését követően köteles egyeztetni, ennek menetét a törvényszék már nem szabályozta.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (Fidesz) december 9-én a város képviselő-testülete és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően bejelentette, hogy az önkormányzat önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére. A polgármester elmondta, hogy az új társaság célja átvenni a húsipari dolgozókat, és megvásárolni a gyár ingatlanjait, berendezéseit az új felszámolótól. A város 1,8 milliárd forintot kapott munkahelyek megőrzésére és gazdaságfejlesztési feladatokra.

A tárgyalásokon Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett, és méltatta, hogy az
önkormányzaton keresztül az államnak jelentős befolyása lesz a jövőben a nagy múltú gyulai húsipari cégre. "Az állam jó tulajdonos, és ahol lehetséges, ott növelni kell szerepvállalását" - hangsúlyozta az államtitkár.

A Gyulai Törvényszék tavaly október 16-án hozott határozatot a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolásáról, miután a társaság ellen egy budapesti beszállító cég keresetet nyújtott be 2012. szeptember 27-én. A húskombinát vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, a szállítói tartozások összege 1,9 milliárd forint. A társaság hiteleinek összege hárommilliárd forint, ebből a beruházási hitelek aránya mintegy hatvan százalék - mondta Ruck János vezérigazgató a felszámolási eljárás induláskor. A cég prémium termékei, a gyulai és a csabai kolbász földrajzi oltalom alatt állnak, csak Gyula város közigazgatási területén belül gyárthatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.01.14 18:57

"azonban fellebbezésre tekintet nélkül a bírósági határozat előzetesen végrehajtható, az átadás-átvétel a régi és az új felszámoló között a határozat kézhezvételének napján elkezdődhet."
-Magyarul nincs értelme a fellebbezésnek.
Róma szólt,nincs tovább vita.Egy ókori közmondás.
Közeledünk a parancsuralmi hatalomhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.14 18:14

Jó ötlet...

...Budai Gyuszi jól dolgozik..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html