BUX
38643

Új front nyílt a hazai bankkártya-csatában

A konkurens MasterCard Paypass után még ebben az évben megjelenhetnek a Visa érintésnélküli PayVave kártyái magyar bankok kínálatában, ám az igazi felfutáshoz az kell, hogy 5-10 ezer elfogadó terminál váljon alkalmassá az ún. contactless plasztikok fogadására.

Nagy László Nándor, 2011. január 26. szerda, 13:07

Számottevően többször használják az európai polgárok bankkártyáikat fizetésre, mint korábban - nyilatkozta Joerg Metzelaers, a Visa Europe regionális területi vezetője. Míg az ezredfordulón csak minden 18 euróból fizettek egy eurónyit ki Európában Visa kártyával, addig tavaly minden 8 eurónyi költésre jutott egy eurós kifizetés, amit a kártyacég plasztikjaival teljesítettek.

A kereskedelmi elfogadóhelyeken a szeptember végével záródó üzleti évben 17 százalékkal nőtt a kártyás tranzakciók és 16 százalékkal a VISA-kártyás költések száma.

Kis Ede, a társaság hazánkért felelős vezetője szerint Magyarországon a POS-tranzakciók száma 10 százalékkal, 68,54 millióra növekedett, míg a POS-költések értéke 11,2 százalékkal 62,66 millió euróra nőtt. A plasztik itthon is egyre gyakrabban kerül elő a pénztárcából - ezt jelzi, hogy az egy kártyás fizetési tranzakció átlagértéke 5,6 százalékkal, 26,2 euróra csökkent.

Joerg Metzelaers tájékoztatása szerint 2011 az érintésnélküli kártyák felfutásának éve lesz Európában: a Visa egy év alatt meg akarja duplázni a 2010-es 15 milliós contactless-kártyaszámot.

Kis Ede szerint hazánkban is ígéretes tárgyalásokat folytatnak, így a konkurens MasterCard Paypass után még ebben az évben megjelenhetnek a Visa érintésnélküli PayVave kártyái magyar bankok kínálatában. Összességében ugyanakkor a felfutás akkor indulhat el igazán, ha a magyar elfogadóhálózat több, mint tizede, 5-10 ezer elfogadó terminál képes lesz contactless plasztikot fogadni.