Új frontot nyit az OMV

A Mol éves közgyűlésén meghozott határozatok bírósági megsemmisítését akarja elérni a magyar olajcég átvételére törekvő OMV.
NAPI Online, 2008. május 19. hétfő, 11:51
Fotó:

Az osztrák társaság várhatóan hétfőn induló jogi keresetével "új frontot" nyit a Mol elnyeréséért folytatott, eddig csekély eredménnyel járó hadjáratában, írta hétfőn a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az OMV a magyar és az európai uniós jog alapján indított keresetben azzal érvel, hogy a közgyűlésen leadott, a vállalatvezetést támogató voksok közül sok érvénytelen volt, tekintve a részvényeseknek a céghez fűződő kapcsolatait. Az OMV szerint az e részvényesek kezén lévő papírokat gyakorlatilag "kvázi sajátrészvénynek" lehet tekinteni, amelyeket a Mol maga ellenőriz, áll a hétfői Financial Timesban.

A lap szerint az OMV a közgyűlésen elfogadott határozatok megsemmisítését akarja, és annak bírósági kimondását, hogy a magyar vállalattal kapcsolatban álló részvényesek a jövőben ne szavazhassanak, illetve ne kaphassanak osztalékot. Az osztrák cég mindemellett különleges auditor bírósági kinevezését is el akarja érni az e részvényesek és a Mol között fennálló kapcsolatok részleteinek felülvizsgálatára.

A Financial Times szerint "általában 40 százalékra teszik" a támogató befektetők által ellenőrzött Mol-részvényállományt. Az OMV által említett részvényesek köre a Magnoliától - a Mollal kapcsolatban álló befektetési cégtől - a cseh CEZ áramszolgáltatóig terjed, áll a londoni gazdasági lap hétfői ismertetésében.

A Financial Times felidézi, hogy a közgyűlésen leadott szavazatok rendszerint 80 százalék körüli arányban a Mol igazgatótanácsát támogatták. Jóllehet az OMV-nek 20 százaléka van a magyar cégben, szavazati jogának felső korlátja az egyéni részvényesekre megszabott 10 százalék.

A lap a közgyűlés után, május elején több befektetőt idézett, akik azt mondták: a szavazati többségeket az is növelte, hogy egyes részvényeseket megakadályoztak a szavazásban.

A Mol vezetésének győzelme nyomán több elemző arra a következtetésre jutott, hogy az OMV sikeres átvételi próbálkozásának kilátásai elenyészőben vannak, áll a hétfői cikkben.

A Financial Times felidézi, hogy az amerikai Citi Investment Research a múlt héten csaknem felével, 19 500 forintra vette vissza a Molra adott célárát, azzal, hogy a korábbi célárban benne volt a 32 ezer forintos potenciális OMV-ajánlat által megtestesített prémium.

HOZZÁSZÓLÁSOK