Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az avatóünnepségen köszöntőjében kiemelte: a Magyarországon működő 1600 amerikai vállalat - köztük az Alcoa alumíniumipari konszern - több mint százezer embernek ad munkát együttesen. Beruházásaik összességében meghaladják a kilencmilliárd dollárt, fejlesztéseik technológiát, innovációt hoznak, hozzáadott értéket teremtenek.

Az államtitkár hozzátette: az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb Európán kívüli beruházó Magyarországon. A 4,9 milliárd forint értékű beruházás keretében két új gyártósort állítanak fel Székesfehérváron, amelyek segítségével jobban kielégíthetik az acélkerekekhez képest erősebb, könnyebb és kevesebb karbantartást igénylő keréktermékek iránti növekvő európai kereslet.

Tóth Csaba, az Alcoa keréktermék üzletágának magyarországi gyárigazgatója elmondta: a most átadott beruházással, a legmodernebb polírozó berendezéssel magasabb minőségű termékeket tudnak előállítani Székesfehérváron. A másik gyártósor, amelyet 2017 elején állítanak üzembe, a keréktermékek gyártási kapacitását növelő megmunkáló sor lesz.

Tim Myers, az Alcoa szállítmányok és építőipari megoldások divíziójának elnöke felidézte: a keréktermék üzemben húsz éve 32 fővel kezdték meg a munkát. Az elmúlt tíz évben az Alcoa 70 millió dollárt fektetett be a magyarországi gyáregységbe és az európai tevékenységbe, ez a jövőben is folytatódni fog - mondta.

Székesfehérvár fideszes polgármestere beszédében az Alcoa-Köfém együttműködést sikeres privatizációs történetnek nevezte. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: az elmúlt évek megmutatták, hogyan foghat össze a tőke, a szorgalmas szakképzett munkaerő, egy város, egy állam annak érdekében, hogy közösen fejlődni tudjanak.

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete kiemelte, hogy hazája a második legnagyobb befektető Magyarországon Németország után. A nagykövet szerint az Alcoa a társadalmi felelősségvállalásban is komoly szerepet játszik. Eddig közel 9,5 millió dollárt fektettek be közösségi kezdeményezésekbe, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság javításába.

Az Alcoa Inc. amerikai alumíniumipari konszern a világ 30 országában több mint 57 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon jelenleg öt termelő üzletáguk működik: öntöde/hengermű, keréktermékgyártó, turbinalapát megmunkáló, repülőgépkötőelem-gyártó, illetve acélból kovácsolt terméket gyártó. Emellett a cég globális adminisztratív szolgáltató központja is itt működik. Székesfehérváron a keréktermék európai központja tevékenykedik, itt közel 2200-an dolgoznak.

A legutóbbi Top 100+200 Fejér megye gazdasági értéktára című kiadvány szerint a székesfehérvári Alcoa-Köfém Székesfehérvár Könnyűfémmű Kft. 185 milliárd 69 millió forintos nettó árbevételt ért el 2014-ben. Az Alcoa Magyarország az előállított termékek 97,5 százalékát külföldön értékesíti.

(képünk illusztráció)