Hét ajánlattevő közül, a legolcsóbb ajánlattal az EuroAszfalt Kft. építheti az M30-as gyorsforgalmi út 1,7 kilométeres, Tornyosnémetitől az országhatárig tartó szakaszát, nettó 4 milliárd 310 millió forintért. Az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a nyertessel a szerződést már május 25-én megkötötte, de csak most tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben.

A szóban forgó útszakasz kétszer kétsávos, leállósávval és a szlovák R4-es gyorsforgalmi úthoz csatlakozik. Megépül egy különszintű csomópont, két körforgalommal és el kell készíteni a tengelysúlymérő állomáshoz történő kivezetést is.

Ajánlatot tett még az SDD Konzorcium, amelynek tagjai a Dömper Kft., Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft., egyedül pályázott a Colas Út Zrt., a Colas Hungária Zrt., a Swietelsky Magyarország Kft., a KÉSZ Zrt., a DunaAszfalt Kft. és a Strabag Általános Építő Kft.

Már elkezdődött az építés

Júliusban az alapkő-letétellel megkezdődött a Miskolcot Kassával összekötő autópálya magyarországi szakaszának építése a magyar-szlovák határ közeli Tornyosnémetinél, a település közelében egy alig két kilométeres szakasz épül meg, amely csatlakozik a Kassát az országhatárral összekötő, és már korábban elkészült sztrádához - tudósított korábban az MTI.

A teljes Miskolc-országhatár közötti hatvan kilométeres kétszer két sávos, leálló sávval is rendelkező szakaszon 45 műtárgy, hét csomópont, egy komplex és két egyszerű pihenő épül, összességében mintegy 150 milliárd forintból.

 

Képünk illusztráció (forrás: Reuters).