Új hatóanyaggal tör a csúcsra a magyar cég

Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.
MTI-Eco, 2014. január 9. csütörtök, 08:38
Fotó: Napi.hu

A kutatások több mint tíz éve kezdődtek, a bikácsi telephely létrehozása is több évre tekint vissza, a gyártást és kutatást végző Herb Extract Factory Kft. 2013-ban alakult - számolt be az MTI-nek Dulovics Edit kutatási és termékfejlesztési, illetve üzemvezető. Hozzátette, hatvanhétféle növény hatóanyagait nyerik ki. Oldószerként cseppfolyósított szén-dioxidot alkalmaznak, az eljáráshoz általuk használt berendezés az egyetlen az országban.

A Tolna megyei Bikácsot azért választották, mert a Mezőföld ezen része kiválóan alkalmas gyógynövénytermesztésre, aminek hagyománya is van a környéken. A szomszédos nagydorogi önkormányzat koordinálásával a termesztést is ösztönzik. 2013-ban majoranna és macskagyökér, idén már több növényfajta termesztése folyik a környező településeken.

A szén-dioxid nem oldja ki a műtrágyavegyületeket, nehézfémeket, ezért bioeljárás - hangsúlyozta Dulovics Edit. Hozzáfűzte, a hagyományos eljárásoknál sokkal nagyobb koncentrációt - akár 20-50-szerest - tudnak elérni, amit analitikai vizsgálatok bizonyítanak.

A Bikácson nyert extraktumok, azaz kivonatok fűszer- és kozmetikai ipar, valamint a növényi gyógyszergyártás alapanyagául szolgálnak. Előkészített szerződéseink vannak gyártókkal, forgalmazókkal, ezek alapján 2014-ben 300 millió forintos bevétellel számolnak - tájékoztatott Dulovics Edit. A kivonatokat belföldön és külföldön is értékesítik.

A bikácsi feldolgozóban kutatási program is zajlik a Pécsi Tudományegyetemmel közösen. A vöröszőlőfajták héjából kinyerhető rezveratrol kivonási paramétereinek optimalizásán dolgoznak. A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték a vörös szőlőfajták magjában és héjában található, rezveratrol nevű hatóanyag élettani hatását, a kísérlet pedig egyértelműen pozitív eredményt hozott.

A bikácsi üzem vezetője azt mondta, hogy a rezveratrolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, az ehhez szükséges lépéseket már megtették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.09 12:55

..na ez a vidék jövője .., a termelés -feldolgozás magas szinten...,és értékesítés !!!!...ugye?..ez piaci alapú munkát teremt ,nem???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html