Új hitel a kkv-knak - egyszerűbb lesz az uniós fejlesztés

Két új hitelkonstrukcióval segíti a kormányzat az uniós pályázatok során már támogatást elnyert, ám be nem indult fejlesztéseket, illetve azokat, akik önerő hiányában nem tudnak indulni a tendereken. A kis- és középvállalkozások (kkv) igényeit várhatóan június közepétől fogadják be.
Dzindzisz Sztefan, 2013. május 29. szerda, 11:35

2007 és 2013 között valamivel több mint 8000 ezer milliárd forint uniós forrás felhasználására vagyunk jogosultak, ám már a kezdeti időszaktól látható volt, hogy sok fejlesztés azért nem tud megvalósulni, mert a kiscégeknek nem volt meg ehhez a szükséges tőkéje - közölte a keddi sajtótájékoztatón Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta éppen ezért tavaly a szállítói hitellel, illetve az EU-s önerő alappal már segítették az önkormányzati, államigazgatási szektort, ám ez az államtitkár szerint is csak félmegoldás volt, így szerdán két új, kkv-kat segítő hitelterméket, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitelt és a Széchenyit Támogatást Megelőző Hitelt mutattak be.

Csepreghy elmondása szerint jelenleg 4-500 milliárd forintnyi a hiányzó számlamennyiség, azaz az az összeg, amikor az uniós pályázatoknál már megszületett a támogatói döntés, ám maga a fejlesztés nem kezdődött meg. Ezen beruházások nagy része forráshiány miatt csúszik, így reményeink szerint ezzel a két konstrukcióval sikerülhet felgyorsítani a kifizetéseket - mondta az NFM helyettes államtitkára.

Havi szinten 0,4 százalékos a kamat

A pályázók nagy része 50 millió forint alatti összegre jelentkezett, náluk állandó probléma az önerő kérdése, illetve mivel az uniós tenderek legnagyobb része utófinanszírozott, ezért az is problémás, hogy a kiscég a beruházáshoz honnan szerez pénzt - mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a most bejelentett két konstrukció valós piaci igényeken alapul.

Pozitívumnak nevezte azt is, hogy a kormányzat az eddigi 2 helyett immár 5 százalékos kamattámogatást nyújt, aminek köszönhetően mindössze 0,3-0,4 százalékos havi kamat mellett hozzájutni az új termékekhez. Ezt a kamattámogatást egyébként a Széchenyi Beruházási Hitelhez is megadja az állam, így Krisán reményének adott hangot, hogy ezáltal újra beindulhatnak az évek óta stagnáló beruházások.

Ez a lehetőség kevés ahhoz, hogy megmozgassuk az egész kkv-szektor - ismerte el a KAVOSZ vezetője, majd hozzátette, hogy szerinte fel kellene kutatni azokat a pályázatokat, ahol már van nyertes, de maga a fejlesztés nem indult meg, és megkérdezni az adott céget, hogy mi ennek az oka. Ha pénzhiány, akkor az új konstrukciókkal el lehet indítani a fejlesztést - mondta Krisán. Ez egyfajta teszt, hiszen az idei az utolsó év a mostani uniós költségvetési időszakban, így most azt nézik, hogy sikerül-e ezáltal felgyorsítani a beruházásokat. A konstrukció jelenleg mindössze tizennéhány pályázatnál érhető el, ám a cél, hogy a következő 2014-2020-as időszakban már minden pályázatnál igénybe lehessen venni.

Június közepén indul a befogadás

Látni azt, hogy a kkv-szektor nehéz helyzetben van, kevés pénz megy fejlesztésre, ezért jött létre a két új termék - mondta Nagy Gyula, az MKB Bank retail vezérigazgató-helyettese, aki elmondta azt is, hogy 50 millió forint összegig lehet igénybe venni a lehetőséget, a futamidő pedig 12 és 120 hónap között lesz.

A termék iránt a következő egy-két hétben már lehet érdeklődni a bankfiókokban, a befogadás pedig június közepétől indul - jelentette be Nagy, majd hozzátette, hogy eddigi tapasztalataik szerint a tárgyalások kezdetétől kezdve nagyjából egy hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a pénz kiutalják. A lehetőség egyelőre az MKB Bank mellett az Unicreditnél érhető el, a többi pénzintézettel a közeljövőben tárgyalnak a belépésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.29 12:42

Ez az egyetlen út a polgárosodás felé,a növekedés ,és az eredeti -tőkefelhalmozás felé,amiből részben kimaradtunk ,illetve mindig visszavetettek bennünket a töröktől át a Habsburgokon keresztül Trianonig ,meg a 40 komcsi rendszerig .....,de az élet kikényszeríti újra ,és újra a normális életet ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html