Új időszámítás kezdődik Magyarországon

A fogyasztókkal szembeni elszámolások befejezése után új időszámításnak kell kezdődnie a magyar bankrendszerben - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az elszámolási törvényjavaslat általános vitáját megnyitó parlamenti expozéjában.
MTI, 2014. szeptember 16. kedd, 17:06
Fotó: Napi.hu

A Ház előtt fekvő előterjesztés az érvénytelen hitelszerződéses kikötések miatt a fogyasztók javára mutatkozó túlfizetések elszámolásáról rendelkezik - magyarázta a tárcavezető. A javaslat fontos céljának nevezte, hogy lezáruljon az az időszak, amely alatt a magyar bankszektorban széles körben történhettek tisztességtelen eljárások a fogyasztókkal szemben. Az elszámolási törvényjavaslat az elszámolásnak csak az általános polgári jogi szabályait határozza meg, a részletszabályok kidolgozására az MNB kap felhatalmazást. A rendeleti szintű szabályozás előnyének tartja, hogy az bármilyen új esetcsoport felmerülése esetén rugalmasabb reagálást tesz lehetővé, mint egy törvénymódosítás.

Elsőként - 2015. január 15-29. között - azok a devizahiteles fogyasztók kapják meg elszámolásukat, akiknek bankja nem indított pert. A pereskedő pénzintézeteknek a devizahiteles adósaikkal a következő hónapban, február 14-28. között - de legkésőbb a per jogerős befejezését követő 60. napon - kell elszámolniuk. A forinthiteleseknek április 16-30., illetve - banki per esetén - augusztus 15-29. - de legkésőbb a per befejezését követő 60. napon - kell megküldeni az elszámolást. A végtörlesztőkkel pedig november 30-ig kell elkészíteni az elszámolást. Tehát "a 2015-ös év a banki elszámolásokról fog szólni" a törvény alapján - összegezte Trócsányi. Arról is beszámolt, hogy a javaslat célja elősegíteni az átlátható árazásra való mielőbbi áttérést. Ennek érdekében legkésőbb 2016. április 30-ig kamatmoratóriumot írnak elő, amelynek értelmében a bankok nem jogosultak egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre.

A bankok minden megtesznek annak érdekében, hogy késlekedjen az elszámoltatás, és ha lehet, az ne legyen teljes körű, ezért élni fognak mind az Alkotmánybírósághoz, mind az európai bírói fórumokhoz fordulás lehetőségével - véli Rogán Antal fideszes frakcióvezető, aki szerint az alkotmányellenességre való hivatkozás nem állja meg a helyét. Hangsúlyozta: 1 millió 300 ezer magyar családdal szemben kell elszámolniuk a pénzintézeteknek, köztük lakás-, fogyasztási és szabad felhasználású hitelesekkel, akár deviza- akár forinthitelekről van szó.

Arra válaszul, hogy az érintettek miért nem készpénzben kapják meg túlfizetéseiket, az miért a hiteltőkéjüket csökkenti, azt mondta: ha a szerződéseken kívül rendeznék az elszámolást, az ellentétes lenne a polgári törvénykönyvvel, de a hiteleseknek is így előnyösebb, hiszen így csökken a tartozásuk. Rogán szerint a kamatemelési moratórium által lesz idő az átlátható szabályok kidolgozására.

Az MSZP támogatja az előterjesztést, mert az egy olyan problémát orvosol, amely a családok életét nehezíti - mondta Burány Sándor, a párt vezérszónoka. Üdvözölte, hogy az előterjesztés megszünteti azokat a lehetőségeket a bankok számára, amelyekkel nehezíthetnék ügyfeleik helyzetét, rámutatott ugyanakkor arra: abban lakossági hitelekről van szó, és kilátásba helyezte, hogy a bankok a veszteségeiket a vállalkozókra terhelik majd. Bírálta a kamatemelési moratórium mikéntjét is: szerinte a kamatokat nem befagyasztani kellene, hanem az MNB hivatalos kamatpolitikájához igazítani, mert ha akár fél év múlva a jegybank a forint védelmében kamatemelésre kényszerül, indokolatlan azt mondani, hogy más bankok nem emelhetik rátáikat. Pártja ezért módosítást kezdeményez az előterjesztésen.

Szólt arról is, hogy a hitelesek veszteségeit egy jelentős részben az árfolyamkockázat okozta, "márpedig az árfolyam nem független a kormány gazdaságpolitikájától" - mutatott rá, szerinte ezen a területen "elszabadult a pokol". Burány egyoldalúnak nevezte a probléma kisebbik részének orvoslását, miközben a kormány semmit nem kezd a gyenge forinttal.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint bohózatba illő, hogy egy 2010-ben eszkalálódott probléma részleges megoldásáról most tárgyal a parlament. Támogatják a javaslatot, mert a rendteremtés irányába megy, de a cél az lenne, hogy minden egyes forintot visszaszerezzenek. Szorgalmazta a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosítását. Nem értett egyet azzal, hogy a túlfizetést előtörlesztésként kezelik, mondván: a polgár dönthesse el, hogy saját pénzével mihez kezd. A bankok kézlenyomatát látja azon a rendelkezésen, hogy a javaslat 12 ezer folyamatban lévő pert függeszt fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csatalo2, 2014.09.17 09:19

Ameddig ilyen agymosott hullák mint "telobjektív", illetve "illiber" akarnak hitelt felvenni, vagy akár csak számlát nyitni, addig nem igazán változik semmi. Ugyanis mindaddig, amíg az emberekben nem alakul ki egy nagyobb fokú pénzügyi tudatosság, illetve pénzügyekhez való hozzáértés, a bankok ott fogják megvezetni a kuncsaftokat, ahol nem szégyellik. Ehhez azonban kissé több kellene, mint az "X-faktor" és az "Éjjel-nappal Budapest" agyatlan bámulása a TV-ben, kb. ezért is van olyan kormánya, illetve politikusai az országnak, amilyen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teleobjektiv, 2014.09.16 22:57

Ha szoci Burány elolvasta volna a törvényt, akkor tudná, hogy ez a kormányváltás előtt felvett hitelek aljasságát kompenzálja, tehát kár fröcsögnie. Persze az MNB megvizsgálja a későbbi hitelfelvételeket is, de aki 2010-ben vagy utána vett fel devizaalapút, annak nincs oka arra hivatkozni, hogy átverték, hiszen a svájci frank árfolyamát akkor már javában elverték a nemzetközi maffiózók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.16 18:44

A fogyasztókkal szembeni elszámolások befejezése után új időszámításnak kell kezdődnie a magyar bankrendszerben ..

..így bizony .hajrá Fidesz -Kdnp !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html