Az Eurocontrol adatai szerint 2010-ben 9,49 millió légi járat közlekedett Európában -mondta Schváb Zoltán a fejlesztési tárca helyettes államtitkára egy mai tájékoztatón. Annak érdekében, hogy a légiforgalomi irányítása lépést tudjon tartani a forgalommal, az unió kidolgozta a kontinens légi navigációját megújító Egységes Európai Égbolt programot.
Ehhez illeszkedik a magyar légi irányítással foglalkozó Hungarocontrol Zrt. tevékenysége is, amelynek a regionális integráció szervezésében fontos szerepe lehet. Cél a társaság versenyképességének megőrzése - hangsúlyozta Szepessy Kornél, a Hongarocontrol elnök-vezérigazgatója. Ennek (is) érdekében a Hungarocontrol az unió 20 százalékos 5,9 millió eurós támogatást nyújtott az új irányító központ létrehozáshoz, az alapkövet márciusban rakják le.

A társaság évente mintegy 600 ezer repülőt irányít, a Magyarország felett átrepülő forgalom ennek átlagosan 80 százaléka, a Ferihegyről érkező vagy onnan induló járatok száma pedig 120 ezer. A cég éves árbevétele mintegy nettó 24 milliárd forint és közel 700 főt foglalkoztat. Zsolnay Tamás, a Hungarocontrol vállalatfejlesztési igazgatója hangsúlyozta, hogy a cég úgynevezett útvonal egységdíja messze a legalacsonyabb a régióban, hisz miközben az unió erre vonatkozó célja három év múlva 53,3 euró lesz, addig a Hungarocontrolé jelenleg 40 euró alatt van.