Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MKIK GVI konjunktúra indexének idei első félévi értéke 3274 cég válasza alapján plusz 52,6 ponton áll, ami a kutatás 1998-as indulása óta a legmagasabb érték, az előző fél évben plusz 49 pont volt. Kiemelte: a korábbi évek tendenciájával szemben a kis- és középvállalkozások körében is magasabb lett a bizalom, és a felmérés szerint csökkent a cégek bizonytalansági mutatója.

Parragh László felhívta a figyelmet arra, hogy eddig az MKIK GVI konjunktúra-mutatója együtt mozgott a magyar GDP növekedésével, a mostani index értéke magas pozitív növekedési ütemet jelez előre, és szerinte tartható és reális a kormány idei és jövő évi 4 százalékos gazdasági növekedési várakozása - írja az MTI. Az MKIK elnöke szólt arról, 2014 áprilisa óta a cégek bővülő munkaerő-keresletet jeleznek, a legfrissebb felmérésben a válaszadók közül 19,5 százalékkal többen mondták, hogy bővítenének, mint ahányan leépítenének.

Parragh László felhívta a figyelmet arra, hogy a cégek 68 százaléka nem talál megfelelő szakképzett dolgozót, 8 százalékánál felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember hiányzik, 30 százalék pedig képzettség nélküli munkaerőt sem talál. (Újfajta adóról beszélt Parragh László.)

Az MKIK elnöke beszámolt arról is, hogy 400 céget kérdeztek meg a közbeszerzési gyakorlatról a konjunktúra felméréstől függetlenül. Eszerint 11 százalékuk indult az elmúlt egy évben nemzetközi és magyar közbeszerzési eljáráson, 47 százalékuk rendszeresen tájékozódik a közbeszerzési lehetőségekről, de 48 százalékuk nem figyeli a kiírásokat, 5 százalékuk pedig nem válaszolt.

A kamara közbeszerzési tanácsi tevékenységéből származó adatai szerint 2017-ben 8811 uniós és nemzeti közbeszerzési eljárás volt Magyarországon, összértéke elérte a 3629 milliárd forintot, ebből a kkv-k 1458 milliárd forint értéket vittek el.

Kérdésre válaszolva az MKIK elnöke elmondta, hogy a gazdasági növekedés mellett a jövőben a fenntarthatóságra kell a figyelmet összpontosítani, a kamara kidolgozta erre vonatkozó javaslatát minden alrendszerre, és erről majd a kormánnyal konzultál. A fenntarthatóság érdekében tett javaslatok között említette egyebek között az oktatás, a természettudományos terület és a duális képzés, a digitalizációs tudás, a nyelvtudás erősítését.