Új kiadónál a Népszava (részletes)

Mától az Editorial Kft. a Népszava új tulajdonosa - jelentette be a korábbi tulajdonos, az Esma Kft. Az Esma tavaly júliusban vásárolta meg a lapot kiadó, s tetemes adótartozása miatt jelenleg végelszámolás alatt álló NSZ 1999 Rt.-t. A kiadói jogot az rt. APEH-adótartozásának összegének megfelelő vételárét kapta meg a kft. - tudta meg a NAPI Online.
Ádám Viktor, 2003. január 6. hétfő, 11:52
Fotó:

Az NSZ 1999 Rt. az elmúlt években több száz millió forintos veszteséget halmozott fel, ezért az APEH lefoglalta a részvénytársaság vagyonának jelentős részét. Annak érdekében, hogy a napilap kiadása zavartalan legyen, a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében az Esma ügyvezetője az átalakítás mellett döntött, megkérve régi üzleti partnerét, Börcsök Dezsőt, hogy a kiadói jogot vegye át, s jogdíj fizetés ellenében tegye lehetővé a napilap kiadását az rt. számára az átalakulás alatt is. E procedúra a részvénytársaság végelszámolását jelenti, ám a lapot nem érinti hátrányosan a változás, a tervek szerint februártól megújult formában, kibővített tartalommal jelenik meg a Népszava. A munkaszerződések és a nyomdával kötött megállapodás folyamatosan kerül át a Börcsök és felesége tulajdonában lévő Editorial kft.-hez, a lappal immár nem foglalkozó, lényegében kiürült NSZ 1999 adósságait az Esma kezeli. Az Esma ügyvezetője, Bleuer István a NAPI Online-nak elmondta, hogy az Editorial az NSZ 1999 Rt. APEH-adótartozásának összegéért, kevesebb, mint 100 millió forintért jutott a kiadói joghoz.
A lapnál júliusban történt legutóbb tulajdonosváltás, akkor bejelentették, hogy az NSZ 1999 Rt. többségi tulajdonjogát az Esma megvásárolta a Happy Land és a Dániel 54 Kft.-től.

HOZZÁSZÓLÁSOK