Új magyar oligarcha születik - ide folynak a dohánymilliárdok

Az Index cikkében összefoglalta az Orbán-kormány dohányipart érintő elmúlt években tett intézkedéseit, amelyek "megdöbbentő módon" szinte kizárólag egy magyar cégcsoport érdekeit szolgálta.
Napi.hu, 2015. június 25. csütörtök, 11:23
Fotó: Index

Biztosan mindenki emlékszik még Lázár János trafiktörvényére, amikor az egyik hódmezővásárhelyi ismerőse, Sánta János írt egy törvényt, lényegében saját magára, aztán szétnyerték magukat trafikokkal a pályázaton, majd két és félszeresére növelte a kormány a hatósági áras hasznukat, aztán a gyerekek érdekében bezáratták a túl jól menő trafikokat úgy, hogy iskolák mellett azért mégiscsak lehessen cigit árulni, aztán az nemzetgazdasági tárca adóstratégái hirtelen kitaláltak egy olyan egyszerű dohányipari különadót, ami csak a versenytársakat bünteti - írja az Index.

Mindennek azonban nincs vége, a fent körülírt érdekcsoport, a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Zrt. és a sátoraljaújhelyi székhelyű Continental Dohányipari Zrt. cégcsoportja még nem volt ott a dohánypiac minden szegletében - ezidáig. A cigaretta és más dohánytermékek nagykereskedelme ugyanis még nagyon szűken véve is összesen 5-6 milliárdot hozó iparág, amit jellemzően a gyártók megcsináltak maguknak. Azaz elvitték a cigarettát a raktárukból a trafikosokhoz, és ez a szolgáltatás beleszámított a cigi árába.

Ráadásul 5-6 milliárdnál is nagyobb lehet a szerencsés győztes haszna, mivel azt szabták meg, hogy a trafikoknak 15 napon belül kell fizetniük a megrendelt termékeket, a gyártók felé viszont csak 60 nap múlva kell fizetnie a dohány ellenértékét az új nagykereskedő trafikellátónak. Ez egy nagyjából 400 milliárdos forgalmú piacon azt jelenti, hogy rengeteg pénz fog parkolni folyamatosan a trafikellátónál, aminek - befektetve a közvetlen profiton túl - további jelentős összeg ütheti a markát. Ezért szórnak a becslések évi 5-15 milliárd forint között az új trafikellátó lehetséges hasznáról - írja az Index.

Az új dohányellátónak annyi dolga lesz, hogy minden megyében létre kell hoznia egy raktárat és egy elektronikus rendszert a rendelések miatt. A tervezet szerint a raktárak feltöltése már nem az ő feladata lesz, hanem a gyáraké, nagykereskedőké.

Láthatatlan pályázat

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete jelentette be, hogy a magyar kormány egy ajánlatot kapott a trafikok dohányellátására, és azt ki is hirdették győztesnek: Sánta János Tabán Trafikját és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t. A cégek rendkívül alacsony koncessziós díjat ígértek az államnak: idén tízmilliót fognak befizetni, utána évekig százmilliót, majd 2021-től szintén jelképes 600 milliót, miközben a nagykereskedelem teljes profitja az ölükbe hull.

A versenytárs cégek azonban nem tudtak a pályázatról, illetve az ajánlatétel lehetőségéről. A cégek ugyanis piaci ajánlatot tettek volna, s feltehetően nyertek is volna. Az Imperial Tobacco, a JTI és a Philip Morris összefogva a napokban - a titkolt pályázat után - ellenajánlatot adott be a kormánynak: a nyertes duó 10, 100 vagy 600 milliós koncessziós díja helyett hatmilliárdot kínálnak évente az államnak.

Hogy miért pont a BAT lett a Tabán Trafikkal együtt az évi 5-15 milliárdos jövedelem tulajdonosa, arra talán jel lehet, hogy Lánczi Tamás, a kormányközeli Századvéget vezető Lánczi András fia, a Századvég vezető elemzője március elején a BAT dohánycég felügyelőbizottsági tagja lett - jegyzi meg a cikkíró.

Orbán Viktor a múlt hét végén "nemzetstratégiai fontosságúvá" nyilvánította a BAT-Tabán Trafik közös trafikellátójának indulását, így már nem kell a Gazdasági Versenyhivatal beleegyezését kérni a fúzióhoz, és nem gond az se, ha ez versenytorzító.

A törvényben mentesítették a trafikellátót az iparűzési adó alól is.

A Válasz.hu tegnap számolt be arról, hogy Sánta János, a Continental-csoport elnöke 49 százalékos részesedéssel beszállt  a kormányközeli Napi Gazdaság Kiadó Kft.-be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2015.06.25 15:40

@KillYou: nezzuk a "pozitiv" oldalat: igy nem kell kulon azzal vacakolni, hogy a befolyo 6 mrd-ot hogyan lopjak ki a kozos kasszabol. egybol a haver zsebeben hagyjak... igy csak a maradek 100 millat kell ellopni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.06.25 15:37

@pozitiv21: bakker, te beszoptad Belanak, az M1 nagyeszu "gazdasagi" kommentatoranak baromsagat a jovore vart 1.6%-os inflaciorol, amit ugy magyarazott, hogy akkora lesz a nyugdijemeles?? asszem PhD-t irhatnal a faekrol, mert az szamodra roppant bonyolult lehet ezek utan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2015.06.25 14:22

@hunorti: ...a konzervatív amcsi milliárdosok is oligarchák ?..vagy nem ?...

Idefigyelj kecskeb@szó. Te USAban élsz vagy itt? Mert ha kint akkor dadogjad ezt tovább nyugodtan. De ha itt élsz akkor véleményt mondjál, hogy ez helyes vagy nem. Persze eddig nem terjed a bátorságod igaz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pozitiv21, 2015.06.25 13:47

Hány magyar Ügyvéd gazdagodott meg a trafikcsaláson? Média miért nem írhat az Ügyvédi korrupcióról? Ezért nem kanak nyugdíjemelést 2015-év végén! 2016-évtől csőken az elmúlt év 1,8% nyugdíjemelés, helyet, csak 1,6% emelést fogadtak el!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.06.25 13:41

@KillYou: ő még mindig a közüzemi cégek extraprofitját látja és a fránya bankokét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html