Wáberer György, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója a Vásárosnaményban tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a hivatásos nemzetközi gépjárművezető-képzés a következő hetekben indul, a tanfolyamot elvégzetteknek pedig sofőrként munkalehetőséget biztosít a társaság.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a munkahelyteremtés kapcsán hangsúlyozta, a képzést a munkaügyi központon keresztül, központi forrásból támogatják. A képző cégek kiválasztására már kiírták a pályázatot, az első beregi kamionsofőrök várhatóan a nyár folyamán állhatnak munkába.

A 120 fő képzése három csoportban, csoportonként negyven ember bevonásával valósul meg, a résztvevők pedig az eddig megszerzett jogosítványuk függvényében kapják meg a szükséges ismereteket - tette hozzá az államtitkár. A munkaügyi kirendeltségek és a cégcsoport együttműködve keresik a megfelelő embereket, amennyiben a Bereg térségben nem áll rendelkezésre elegendő jelentkező, úgy a lehetőséget kiterjesztik a szatmári és a felső-szabolcsi térségre is - ismertette Czomba Sándor.

Magyarországon jelenleg nincsen megoldva a kamionsofőr-utánpótlás képzés, ezért ez a kezdeményezés nagy előrelépésnek számít - mondta el a tájékoztatón Wáberer György. A cégvezető közlése szerint az árufuvarozásban és a közösségi közúti közlekedésben dolgozó hivatásos gépjárművezetők a foglalkoztatottak mindössze 3,5 százalékát teszik ki, azonban az őket alkalmazó vállalkozások a GDP 6 százalékát állítják elő.

A kormányzatnak is jó ebbe beruházni - mutatott rá a Wáberer György -, hiszen az ágazat a GDP növekedéshez megfelelően hozzá tud járulni.

Az elmúlt időszakban több, a fuvarozási piac versenyképességét elősegítő intézkedés lépett életbe a kormánynak köszönhetően, amely bevezette a kereskedelmi gázolaj fogalmát - így a jövedéki adó egy részét vissza tudják igényelni az ezzel foglalkozó fuvarozó cégek -, emellett lehetőség nyílt a külföldi napidíj adómentes részének emelésére is - emlékeztetett a Waberer's elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: részben ezeknek is köszönhető, hogy a válság ideje alatt a nemzetközi fuvarozási üzletág szinten maradt, illetve az elmúlt évben pedig már növekedni tudott Magyarországon.

A Waberers's International Zrt. Magyarország és Kelet-Közép-Európa piacvezető logisztikai szolgáltatója; a társaság 2.500 kamionnal rendelkezik, összes munkavállalójának létszáma pedig eléri a négyezret. A járműflotta évente több mint 330 millió kilométert tesz meg, fuvarteljesítménye 2011-ben megközelítette az 5 milliárd árutonna-kilométert.

A társaság kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti pénzügyi eredménye 373 millió eurós árbevétel mellett 47,4 millió euró körül alakult, ami 20 százalékkal haladja meg a 2010-es értéket. A cég a növekedés fenntartása érdekében 2012-ben tovább növeli flottájának kapacitását és munkavállalóinak létszámát.