A támogatást az veheti igénybe, akinek a jövő év első napjától kötelező az online pénztárgép használata. Eredetileg volt egy idei szeptember 30-i határidő is, de ezt a miniszter kitolta a jövő év első napjára. Így 2017. január 1-től kell online pénztárgéppel nyugtát adnia - egyebek mellett - a különféle javítást végző szolgáltatóknak (az autószerelőknek is), a gépjármű alkatrész kereskedőknek, a diszkósoknak, a ruhatisztítóknak, a plasztikai sebészeknek és a taxisoknak.

A pénztárgépenként igényelhető 50 ezer forint, vissza nem térítendő támogatás, de az elnyerésének sok feltétele lesz - derül ki a rendelet tervezetéből. Csak minősített gépre vehető igénybe, és csak megbízható adózó igényelheti.

További feltétel, hogy az adózó nem áll végelszámolási-, felszámolási-, csőd- vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt, továbbá nem rendelkezhet az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 1 millió forintot meghaladó adó- és vámtartozással, illetve a kérelem benyújtását megelőző 5 naptári éven belül az állami adó- és vámhatóság nem bírságolta meg számla, egyszerűsített számla, nyugta-kibocsátási kötelezettség elmulasztása miatt - hogy csak a fontosabbakat említsük.

A támogatás az állami adó- és vámhatóságtól, az erre rendszeresített nyomtatványon igényelhető. A kérelmet
az elektronikus bevallás benyújtására kötelezettek, elektronikusan kötelesek benyújtani.