Új regionális bankcsoport alakult

Tavaly decemberben megkapta az MNB engedélyét a Buda-Cash Brókerház körüli tulajdonosokkal és vezetőkkel korábbi takarékszövetkezetekből létrejött három új regionális bank, az Észak-Magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a Dél-dunántúli Takarék Bank Zrt, (DDB), a Budai Regionális Bank Zrt. (BRB). Ezek a már korábban - 2009 óta - banki formában működő Dél-Dunántúli Regionális Bankkal együtt közös MNB-felügyelet alá tartozó bankcsoportként működnek.
Korányi G. Tamás, 2014. május 6. kedd, 11:15
Fotó: Napi.hu

A négy bank együttes saját tőkéje mintegy 14 milliárd forint, a tavalyi 2 milliárdos DRB-tőkeemelésben négy olyan intézményi befektető vett részt, akik egyben a Buda-Cashben is részesedéssel rendelkeznek, de maga a brókerház nem tulajdonos.

Pál Gyula, az ÉRB elnöke elmondta, a bankcsoport összesen 112 fiókkal, 180 milliárd forintos együttes mérlegföösszeggel (ez a magyar bankrendszer 0,6, a takarékszövetkezetek szektor 10 százaléka), 563 dolgozóval és 79 milliárdos hitel- illetve 128 milliárdos betétállománnyal rendelkezik. A bankcsoport hitel/betét aránya 60 százalékos, vagyis az elnök szerint még van hová növekedni.

A bankcsoport összesen 120 ezer ügyfelet szolgál ki, tavaly az nhp első csomagjából 13,5 milliárd, idén a második csomagból eddig 3 milliárdnyi hitelt helyezett ki.

A Napi.hu kérdésére Pál elmondta, hogy hosszabb távon szerepel a tervekben a négy kis bank további integrációja, ám az eddigi átalakulások is eléggé megterhelték a szervezetet, így idén ez nincs még napirenden.

A kis bankok közül a miskolci székhelyű ÉRB 6, a herceghalmi székhelyű BRB 9, a Somogy megyében aktív, kaposvári központú DDB 98 milliós nyereséggel, míg a csoport ernyőbankjaként működő, és tavaly jelentős informatikai fejlesztést végrehajtó DRB 231 milliós veszteséggel zárt. A csoport bankadó és tranzakciós illeték címén tavaly több mint egymilliárd forintot fizetett be a költségvetésbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2014.05.06 13:25

@jobbbajobbb: te is vettél....össze is kalapáltál 25 millát....mit sírsz most?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.06 12:45

@jobbbajobbb: már megint nagyon mellényúltál; Rogán Toncsi cimborái, sőt Szájjártató elvtársadnak barátai! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.05.06 12:21

..jkajajajaj,egy kamu brókercég ...,semmi segítséget soha nem adtak a tőzsdézőknek ,csak mindig azt mondták :venni-venni-venni ..,na ez a budacash ...,sokan be is buktak 2000 -ben ,meg 2009 -ben is ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html